Munkavállalói elégedettség vizsgálata az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-nél

Rohonczi Dóra (2023) Munkavállalói elégedettség vizsgálata az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of rohonczi_dóra_2023jan_titkos.pdf] PDF
rohonczi_dóra_2023jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 3 Január 2027.

Download (4MB)
[thumbnail of rohonczi_dóra_2022jan_embargó_kérelem.pdf] PDF
rohonczi_dóra_2022jan_embargó_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (479kB)

Absztrakt (kivonat)

A munkavállaló elégedettsége egy cég versenyképességét, sikerességét és teljesítményét alapvetően határozhatja meg, ezért fontos, hogy a vezetőség visszajelzést kapjon a dolgozóktól és szükség esetén megfelelő változtatásokkal növeljék a munkavállalók motivációját, javítsák a munkakörülményeket. Dolgozatom célja a munkavállalók elégedettségének vizsgálata az Autóipari Próbapálya Zala Kft-nél, mely alapján javaslatot teszek a felmerült problémák megoldására. A dolgozatomban bemutatom a témához kapcsolódó szakirodalmakat, kitérve az elégedettség fogalmára, az ezt befolyásoló tényezőkre és a szakterületet kutatók eredményeire. A dolgozói elégedettséget befolyásoló tényezők megismerése kiemelten fontos a vállalat számára, hiszen ezek ismeretében képes a munkavállalót motiválni. A munkavállalói elégedettség területének tanulmányozása alapján a cég szempontjából releváns témaköröket és a hozzájuk kapcsolódó hipotéziseket fogalmaztam meg azzal a céllal, hogy egy kérdőíves kutatást állíthassak össze, melynek kiértékelésével feltártam az alkalmazottak szerint problémásnak ítélt témaköröket és fejlesztendő folyamatokat. Kvantitatív kutatást végeztem, online kérdőív segítségével, 12 témakörben 2-2 állítást egy Likert-skálán értékelhettek a megkérdezettek. A válaszokat megvizsgáltam női-férfi, valamint korosztályok szerinti összehasonlításban is, hogy pontosabb képet alkothassak a dolgozók véleményéről. A kutatás kimutatta, hogy a vizsgált cégnél nincs jelentős különbség a férfi és női elégedettségre adott válaszok között. Figyelembe véve, hogy mindkét nem közel egyenlő számban képviselteti magát, ez egy megnyugtató eredmény a vezetőség számára, hiszen nincs sem megkülönböztetés, sem motivációs probléma egyik nem esetében sem. Az eredmények másik aspektusa, a korosztályos vizsgálat volt, mely alapján arra az általános megállapításra jutottam, hogy figyelmet kell fordítani a generációs különbségekre, kiemelve a vállalatnál nagy számban és általánosságban elégedetlenebb Y generáció legfiatalabb tagjait, a 23-28 éves korosztályt.  Továbbá az eredményekből megállapítható, hogy a munkavállalók a Juttatási rendszerrel a legelégedetlenebbek, az erre a témára vonatkozó hipotézisem igazoltnak tekintem, bár a szakirodalmakból megismertem, hogy ennek javítása nem feltétlenül vezet elégedettséghez, a munkavállalót motiválhatja, de összességében elkötelezni csak a juttatásokkal nem lehet a dolgozót. A kutatásommal rávilágítottam a vállalton belül fejlesztésekre szoruló további területekre és javaslom a felmérés integrálását a szervezet folyamati közé. Kezdeményezéseimmel igyekeztem a dolgozók elégedettségének növelését és ezáltal a vállalati kohézió megerősítését megcélozni.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Karmacsi Bernadett
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Márkus Mónika
Belső
tanársegéd; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: attitűd, Autóipari Próbapálya Zala Kft. (Zalaegerszeg), elkötelezettség, generációk, kérdőíves vizsgálat - elégedettségmérés, motiváció, munkavállalói elégedettség
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet