Kockáztassunk? Kockázati tényezők és hatásuk egy műanyagfröccsöntő szerszám gyártása esetén

Lakatos Tamás (2023) Kockáztassunk? Kockázati tényezők és hatásuk egy műanyagfröccsöntő szerszám gyártása esetén. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of lakatos_tamás_2023jan.pdf] PDF
lakatos_tamás_2023jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of lakatos_tamás_2023jan_1-3._mellékletek.zip] Archive (ZIP)
lakatos_tamás_2023jan_1-3._mellékletek.zip
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (280kB)

Absztrakt (kivonat)

Egy cég életében olyan feladatok is adódhatnak, amelyek a nap mint nap megoldandó rutin feladatokon felül jelentkeznek, és egyediek, időigényesek, illetve magasabb fokú probléma megoldó képességet és kreativitást igényelnek. Az ilyen és ehhez hasonló feladatok, valamint problémák szorosan kapcsolatban állhatnak a vállalat termelési, szolgáltatási folyamataival. Az új termék fejlesztésének innovációja, az új technológiák bevezetése és folyamatintegrációja, a szélesebb spektrumú szolgáltatási hálózat kiépítése, és az integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése jó például szolgál a vállalati folyamatokkal szorosan összefüggő, de a mindennapokban nem rendszeresen előforduló feladatokra. Az elmúlt években az ügyfelek számára egyre nagyobb jelentőséggel bír a termék személyre szabottsága, akár magánszemélyről, akár a vállalati szektor egyik képviselőjéről legyen szó. Erre egy remek módszer az egyedi termékek gyártása, melyhez gyakran társul projekt elvű működés is. Mivel 2022. az ilyen berendezkedésű vállalatokat is új kihívások elé állította és a kockázati faktorok száma is lényegesen megemelkedett, jelen dolgozatom a projekt alapú egyedi gyártás kockázataival, hatásaival és azok kezelésével foglalkozik. A kutatásom célja, hogy felhívni a figyelmet a kockázatmenedzsment fontosságára, valamint a gyakorlati cégemnél végbemenő változások támogatása egy strukturált kockázatelemzés segítségével. A MouldTech Systems Kft-nél lezajlott egyedi műanyagfröccsöntő szerszám tervezésére és gyártására irányuló projekt segítségével kívánom vizsgálni a feltárt káros események bekövetkezésének financiális hatásait. Az alábbi kutatási kérdésekre kívánok választ találni: 1. Milyen kockázati tényezőkkel kell számolni egy műanyagfröccsöntő szerszám projekt elvű gyártásánál? 2. A bekövetkező káros események milyen hatást fejtenek ki a projekt költségvetésére és jövedelmezőségére? Kutatásom módszertanilag többek között szintetizáló kutatást tartalmaz, mely az elméleti háttér ismertetésére szolgál. Ezen kívül értékelő és összehasonlító elemzés is megtalálható a dolgozatban, melyek segítségével keresem a választ a korábban említett két kutatási kérdésemre. Az elemzések alapjául szolgáló adatokat egy kvantitatív szekunder kutatás eredménye szolgáltatja, melyet a cég belső dokumentumai közt végeztem. Kutatásom eredményeképp egy átfogó képet kaphatunk az egyedi műanyagfröccsöntő szerszámok projekt elvű gyártásának kockázatosságába, a kockázati események projektköltségvetésre és jövedelmezőségre gyakorolt hatásába, valamint összességében a kockázatmenedzsment fontosságára.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Márkus Mónika
Belső
tanársegéd; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ
Pete Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: FMEA, hibaelemzés, kockázatelemzés - kockázatkezelés, kockázatmenedzsment, MouldTech Systems Kft. (Zalaegerszeg), nettó jelenérték, projekt elvű gyártás, projektmenedzsment
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet