A kisvállalkozások adózási választási lehetőségeinek összehasonlító elemzése

Tánczos Patrik (2023) A kisvállalkozások adózási választási lehetőségeinek összehasonlító elemzése. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of tánczos_patrik_2023jan.pdf] PDF
tánczos_patrik_2023jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a vállalkozási formákat, a formák adózási lehetőségeit kutattam és mutattam be. Összefoglalóan bemutattam ezeket ábrák segítségével is, kifejtve azokat a kérdések megválaszolása miatt. Minden eshetőségben arra a következtetésre lehet jutni, hogy egy könyvelő szakértelme elengedhetetlen a kérdéspontos megválaszolása érdekében. Adózási lehetőségek közül kiemelt figyelmet fordítottam a kata adózásra és az átalányadózásra. Ez utóbbit Major Péter egyéni vállalkozása segítette és a tevékenysége alapján vizsgáltam. Időszerűnek tartottam megvizsgálni az új adóváltozások bevezetését, hogy az hogyan hatott a vállalkozásokra, milyen mértékben változtatta meg az adózási szokásokat és azt, hogy ezt pozitívan élik e meg a vállalkozók. Miféle adóváltozások történtek az utóbbi évben? A dolgozatomban kiemelt szerepet kapott KATA adózás. Ebből az adózási módból kiesőket nem érte jelentős hátrány, de viszont becsatlakozhattak egy másik olyan adónemben, amelyik ellenőrzése sokkal egyszerűbb az állam számára, hiszen ez volt a cél az érkező módosításokkal. Milyen vállalkozási formák vannak jelenleg hazánkban jelenleg (egyéni vállalkozás, egyéni cég, Kft., Bt., Kkt., Rt.)?  Mik lehetnek az adózási lehetőségek? Az idei év másik kiemelt helyet betöltő adózásiforma az átalányadó. Rengetegen tértek át az utóbbi évben az átalányadóra elsősorban a kata változások miatt. Adatok birtokában, hogy kell számolni? Hogy kell átalakulást végezi? Összefoglaló, átlátható elemzéseket mutattam be, ismertettem a forma tulajdonságait, fogalmait, így mindenki számára egy tájékoztatásul szolgál. Ha valamely vállalkozó személy aki túllépi az átalányadózás korlátjait és fejlődésre szánja el magát, neki is összefoglalva kutattam és megfogalmaztam a legfontosabb információkat egy átalakuláshoz, mielőtt könyvelő segítségét kérné.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor Antal
Belső
mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Major Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: adó - adózás - adóügy, adónemek, adóváltozások, adózás módjai, kis- és középvállalkozás - KKV, vállalkozási forma
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet