Szabadics Építőipari Zrt. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzete beszámolók alapján

Goór-Horgos Kamilla (2023) Szabadics Építőipari Zrt. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzete beszámolók alapján. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of goór-horgos_kamilla_2023jan_titkos.pdf] PDF
goór-horgos_kamilla_2023jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 1 Január 2028.

Download (2MB)
[thumbnail of goór-horgos_kamilla_2023jan_embargó_kérelem.pdf] PDF
goór-horgos_kamilla_2023jan_embargó_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (437kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Szabadics Építőipari Zrt vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét elemeztem 2017-től 2021-ig, azaz 5 üzleti évet. Az elemzésem során az üzleti éveket záró mérlegeket, eredmény kimutatásokat, kiegészítő mellékleteket és főkönyvi kivonatokat, valamint a témát alátámasztó szakirodalmat használtam. Egy vállalat életében rendkívül fontos, hogy elemzéseket végezzünk, hiszen ezáltal tudhatjuk, hogy gazdálkodásunk mennyire hatékony és jövedelmező, ezen kívül a vezetőség és a tulajdonosok számára döntéstámogató szerepet tölt be. Ezen feladatok megoldására szolgál a kontrolling terület. A dolgozatom megírása során arra keresem a választ, hogy működik, és arra is kíváncsi vagyok, hogy esetleg, miként lehetne jobb? Elsőként az eszközök összetételét vizsgáltam meg. Megállapítható, hogy a tárgyi eszközállomány fokozatos növekedést mutat, tehát a vállalatnál nőtt a beruházási hajlandóság, méghozzá úgy, hogy nagyrészt tartós forrásból térülnek meg az évek során. A követelések összege is fokozatosan növekszik, valamint a pénzeszközök növekedése is számottevő volt az elmúlt 5 évben. Az eszközök mellett a források összetételét is megvizsgáltam. Növekedett a saját tőke a beolvadó társaságok miatt, valamint volt jegyzett tőke emelés is. Jelentősen növekedett a hitelállomány, de a számításokból kiderül, hogy a vállalat gyors ütemben tervezi a visszafizetést, ezt pedig igazolja, hogy nincs 5 évnél hosszabb lejáratú kötelezettség. A tőkeszerkezeti mutatók elemzése során megállapíthatjuk, hogy a vállalkozás saját vagyona fokozatos gyarapodást mutat. A vállalat likviditásának vizsgálata során megállapíthatjuk, hogy a rövidtávú likviditási követelményeknek eleget tesz, viszont a hosszú távú likviditása nem túl pozitív a magas hitelállomány miatt, azonban a vállalat a tervek szerint 5 éven belül kiegyenlíti a hosszú lejáratú kötelezettségeit is, így a likviditási helyzete kedvezőnek mondható. A jövedelmezőség 2020-ban és 2021-ben csökkenést mutat, melynek oka a pénzügyi műveletek kedvezőtlen hatása, valamint a bérköltségek emelkedése. A 2021-es árbevétel csökkenése befolyásolta a vállalat hatékonyságát is. Azáltal, hogy csökkent az árbevétel romlott a hatékonyság is. Végül a vállalat mélyépítési divíziójáról készítettem egy nagyvonalú eredményelemzést az utolsó két év tekintetében. Ahogy a vállalat összes bevétele, úgy a mélyépítési bevételek is csökkentek a 2021-es évben, azonban az eredményelemzésből kiderült, hogy kizárólag a belföldi értékesítés csökkent. Ettől függetlenül a fedezeti összeg negatívan változott. Az export bevétel növekedése nem tudta kompenzálni a belföldi bevétel csökkenését. Ennek oka a kifutó projektek jelentős mértéke, valamint a világjárvány miatti új projektek későbbi indulása, így valószínűsíthető, hogy 2022-ben újabb növekedés indul el a vállalkozás értékesítésében.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Czigányné Bauer Beáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Kiss Gábor Antal
Belső
mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: elemzés, éves beszámoló, gazdasági mutatók, hatékonyságvizsgálat, jövedelmezőség - jövedelmi helyzet, mérlegelemzés - beszámoló elemzése, pénzügyi helyzet - likviditási helyzet, Szabadics Építőipari Zrt. (Nagykanizsa), vagyoni helyzet
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 06 Feb 2023 12:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet