Milyen plusz juttatásokban részesülhetünk bérjövedelmünk mellett? – A bérgazdálkodás és a cafeteria rendszer

Vigh Emese (2022) Milyen plusz juttatásokban részesülhetünk bérjövedelmünk mellett? – A bérgazdálkodás és a cafeteria rendszer. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of vigh_emese_2022máj_titkos.pdf] PDF
vigh_emese_2022máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 22 Április 2027.

Download (2MB)
[thumbnail of vigh_emese_2022máj_embargó_engedély.pdf] PDF
vigh_emese_2022máj_embargó_engedély.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (402kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom megírásának kezdetekor célként tűztem ki, hogy tanulmányom megírása által egy kollektív szakismeretet tudjak átadni a dolgozatom olvasóinak, amely segítségével átfogó képet kapnak a bérgazdálkodással és a cafeteria rendszerrel kapcsolatban. Amiatt találtam testhez állónak a témakört, hiszen munkám során gyakran tapasztalom azt a problémát, hogy a munkavállalók sem a cafeteria szabályzattal, sem bérezésükkel nincsenek teljes mértékig tisztában. Bízom abban, hogy szakdolgozatom választ ad a témához kapcsolódóan felmerülő kérdésekre. Emellett szakdolgozati célom, hogy az adózás témakörét érintő tárgyat oktatók és intézmények felé kiterjesztésre kerüljön tanulmányom, hiszen számukra empirikus elemzésem nagy hasznossággal bírhat. Három alapvető kérdéskört vetettem fel a témát illetően, amelyekre kutatásom során kerestem a választ. Ezen kérdések az ösztönzési rendszer hasznosságával és legkedveltebb elemével, valamint a választható cafeteria elemekkel kapcsolatos. Emellett számítással igazoltam, hogy a béren kívüli elemek juttatása valóban nagy előnnyel bír a munkáltatók számára. Elsődlegesen a munkáltatók versenyét vizsgáltam a juttatások vonatkozásában, amely során megállapítottam, hogy minden társaság fő feladatai közé tartozik, hogy a dolgozókat hosszú távon elkötelezzék. A lehetséges ösztönzési eszközök vonatkozásában a javadalmazás-, és ösztönzésmenedzsment témakörét elemeztem, amely során megfigyeltem, hogy nagy fontossággal bír a szervezeti célokat és a munkavállalói érdekeket összehangolni. Dolgozatomban a bérezési rendszerek leggyakrabban alkalmazott területeit is vizsgáltam, és arra jutottam, hogy vállalati célonként más és más struktúra hatékony. Ezt követően az ösztönzési rendszerek elemzésével foglalkoztam, keresve a feltett kérdésre a választ. Azt a konklúziót tudtam levonni, hogy a leghatásosabb motivációs eszköz meghatározásához a körülmények figyelembevétele mellett fontos megvizsgálni, hogy egyénenként mi az, ami motiváló hatással tud lenni, valamint, hogy az adott illető milyen pozícióban dolgozik. Ezek alapján elmondható, hogy nincs általánosan meghatározott, közkedvelt ösztönzési eszköz. Nagy figyelmet fordítottam a cafeteria rendszer teljes körű elemzésére, amely során a négy különböző adózással rendelkező juttatási csoportot, de legfőképpen a béren kívüli juttatásokat vizsgáltam. Ebben a pontban igazoltam számítással a következő, már említett kutatási kérdést. Fontosnak gondoltam a cafeteria rendszerek vonatkozásában a nemzetközi szintű kitekintés alkalmazását, amely során a különböző országok közti eltéréseket vizsgáltam. Legnagyobb figyelmet empirikus vizsgálatomra fordítottam, amelyet egy gazdasági társaság példáján keresztül elemeztem. A cég bérgazdálkodása kapcsán egy összetett jutalékrendszert vizsgáltam, majd ezt követően cafeteria rendszerét elemeztem. Az ehhez kapcsolódó primer kutatásom során optimális cafeteria csomagok összeállítására tettem javaslatot, amelyet Persona elemzéssel és az Excel Solver lehetőségét használva vittem véghez. Vizsgálatom által levont következtetés adott választ a választható cafetria elemekkel kapcsolatos kérdésemre, hiszen megállapítottam, hogy a csomagok összeállításához az elemeket számos megoldással van lehetőség megválasztani. Azonban a munkavállaló rendelkezésére álló nettó összegében óriási eltérések tudnak kialakulni, amennyiben nem személyre szabottan, sajátos igényeinknek megfelelően választjuk meg cafeteria csomagunk elemeit. Dolgozatom elkészítését követően azt a konklúziót tudtam levonni: Ahhoz, hogy a munkavállalók jobban értékeljék a cafeteria által kapott lehetőségeket, teljes körű és egyértelmű tájékoztatást lenne szükség adni a munkavállalóknak. Bízom abban, hogy a jövőben a szakdolgozati céljaim megvalósulnak, így ezáltal lehetőségem lesz munkavállalóknak segítséget nyújtani minden alapvető tudnivalóval kapcsolatban, valamint kidolgozott optimalizációs táblázatom segítséget nyújthat a megfelelő kombináció megállapításában.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
főiskolai docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Császár László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: béren kívüli juttatás, bérgazdálkodás, cafeteria rendszer, egyes meghatározott juttatás, ösztönzés - ösztönzési rendszer
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 29 Jún 2022 11:58
Utolsó módosítás: 29 Jún 2022 11:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet