Egy ipari vállalat vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzete több év beszámolói alapján

Joós Vivien (2022) Egy ipari vállalat vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzete több év beszámolói alapján. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of joós_vivien_2022máj_titkos.pdf] PDF
joós_vivien_2022máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 1 Január 2027.

Download (3MB)
[thumbnail of joós_vivien_2022máj_embargó_engedély.pdf] PDF
joós_vivien_2022máj_embargó_engedély.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (405kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakmai gyakorlatomat a bankpiac egy meghatározó kereskedelmi bankjánál töltöttem, az általam bemutatott céggel gyakorlatom során találkoztam. Záródolgozatomban egy ipari vállalkozás vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét elemeztem, 5 éves időintervallumban, melyre a 2016-tól 2020-ig terjedő beszámolók voltak segítségemre. A beszámolók mellett még szakirodalmakból is tájékozódtam. Dolgozatom első felében először elkészítettem a beszámolót a szakmai gyakorlatomról, ebben először bemutattam az általam választott vállalatot. Ezután a mérlegének eszköz oldalát elemeztem, majd a forrás oldalára is kitértem, majd az itt kapott eredményeimet grafikonon ábrázoltam a könnyebb átláthatóság kedvéért. Végül a gyakorlati naplómat készítettem el heti bontásban, melyben felsoroltam a szakmai gyakorlatom során elvégzendő feladataimat. Ezt követően kezdődött dolgozatom fő része, melyben először kitértem arra, hogy miért fontos egy vállalat érékelése, valamint a beszámoló szerepét és annak fajtáit ismertettem. A Kft. vagyoni helyzetének elemzésével folytattam munkám, megvizsgáltam a befektetett eszközök, illetve forgóeszközök arányát, utána pedig különböző mutatók segítségével végeztem számolásokat. A cég vagyoni helyzete stabilnak mondható, az évek során magas volt a cég saját tőkéje, kötelezettségei pedig alacsony arányban voltak. Következő tartalmi rész a pénzügyi helyzet elemzése volt, itt két területet vizsgáltam, az adósságállományt és a likviditást. Ez esetben is mutatószámokat használtam, ezekből a számításokból levonható, hogy a vállalat likvidnek minősíthető, illetve nem áll fenn az eladósodottság veszélye. Végső soron a jövedelmezőségi helyzet maradt hátra, ez esetben nem született olyan pozitív eredmény amire vártam a korábbiakat alapján. 2020-ban a cég több esetben negatív előjelű mutatóértékeket produkált, valamint ebben az évben veszteséggel is zárt. Azonban az eredmény alakulására nagy mértékben hatott a COVID 19 járvány, a vele járó korlátozások és lezárások, melyek miatt a cégnek nem volt annyi megrendelése ezért nagy bevételtől esett el. Összességében a cég eredménye pozitív, hiszen az évek során sok esetben javuló tendenciát lehetett megfigyelni, kivéve 2020-ra, viszont amint említettem a hanyatlás fő okozója a járvány volt, amire a cégnek nem volt ráhatása. Viszont a vírus csillapodása után a jövőben újra javulhatnak a cég eredményei.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor Antal
Belső
mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Németh Cintia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: elemzés, éves beszámoló, jövedelmezőség - jövedelmi helyzet, mérlegelemzés - beszámoló elemzés, pénzügyi helyzet - likviditási helyzet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 29 Jún 2022 11:58
Utolsó módosítás: 29 Jún 2022 11:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet