Egy szociális intézmény működtetésének gyakorlati kérdései Gondviselés Háza – Fogyatékosok Otthona Csákánydoroszló üzemeltetése, költségvetése és folyamata

Vargáné Herczeg Henrietta (2022) Egy szociális intézmény működtetésének gyakorlati kérdései Gondviselés Háza – Fogyatékosok Otthona Csákánydoroszló üzemeltetése, költségvetése és folyamata. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of vargáné_herczeg_henrietta_2022jan.pdf] PDF
vargáné_herczeg_henrietta_2022jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (876kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a csákánydoroszlói Gondviselés Háza - Fogyatékosok Otthona -Vas Megyei Szakosított Otthon működését vizsgáltam gyakorlati és pénzügyi szempontból. A választás azért esett erre az intézményre, mivel jelenleg én végzem az otthon könyvelési feladatait, emiatt rálátásom van a gyakorlati összetevőkre és a pénzügyi működésre, amit egy vállalatirányítási rendszer, az Octopus 8 program segít. A fogyatékos személyek részére szociális ellátást bentlakásos rendszerben biztosító intézmény gyakorlati működésének megismerése előtt, elsőként áttekintésre került a szociális intézmények működtetésének magyararországi törvényi háttere és gyakorlati kérdései. Ezt követően a választott intézmény története és tevékenysége, valamint az üzemeltetői cserék kerültek bemutatásra. Az üzemeltetői váltások folyamán számos struktúrális és technikai változás történt, ami befolyásolja az intézmény működését és az üzemszervezési gyakorlati kérdéseket, valamint a mindennapi munkát. A szakdolgozat lényegi megállapításai arra vonatkoznak, hogy milyen tárgyi és személyi igényei vannak egy bentlakásos szociális intézménynek, és hogy ezek milyen forrásokból és milyen elvek szerint kell finanszírozni. Ehhez részletesen ismertettem az otthon által nyújtott ellátást és szolgáltatáscsomagot, amihez konkrétan lehet kapcsolni a kiadási tételeket. A bevételek forrásait is bemutattam, így képet kaphattunk a teljes költségvetésről. Az intézmény alapszabálya költségvetési szempontból, hogy minél optimálisabban működjön a költséghatékonyság elve szerint, ami azt jelenti, hogy a kiadásokat arra a pontra kell lecsökkenteni, hogy az ellátás színvonala ne sérüljön, így az ellátottak élhessenek a minőségi körülményekhez való jogukkal. Ismertetésre került a szakmai gárda is, akiknek az a feladata, hogy meghatározza az intézmény működésének minőségi alapelveit, amihez közvetlenül kapcsolódik a pénzügyi elszámolás is. A pénzügyek rendszerezését, nyomonkövethetőségét, így a magas szintű költségvetés kezelést teszi lehetővé a néhány éve megvásárolt integrált vállalatirányítási rendszer, az Octopus 8, ami nem egy egyszerű könyvelőprogram, hanem egy teljes működést felölelő moduláris informatikai rendszer, amely képes kezelni az egyes szinteken történő munkafolyamatokat, részben automatizált működést tesz lehetővé, valamint támogatja a szervezeti munka hatékony megvalósulását. Összességében megállapításra került, hogy a csákánydoroszlói Gondviselés Háza - Fogyatékosok Otthona működési költségeit annak tükrében kell megtervezni és kivitelezni, hogy a bentlakó szociálisan rászoruló személyek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, ugyanakkor időszakos fejlesztésekre is legyen lehetőség az épület állagának megőrzése és a működéshez szükséges technikai infrastruktúra korszerűsítésére.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Némethné Czaller Zsuzsanna
Belső
mestertanár; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Varga Annamária
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: Csákánydoroszló (Pest), élelmezés, feladatellátás, könyvelőprogram, szociális intézmény, üzemeltetés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 09 Már 2022 14:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet