Az AQ Anton Kft controlling rendszere

Somogyi Laura (2022) Az AQ Anton Kft controlling rendszere. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of somogyi_laura_2022jan_titkos.pdf] PDF
somogyi_laura_2022jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 31 December 2030.

Download (1MB)
[thumbnail of Somogyi Laura kutathatósági embargó kérelem_engedélyezett_2022.01.03.-1.pdf] PDF
Somogyi Laura kutathatósági embargó kérelem_engedélyezett_2022.01.03.-1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (94kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom célja az AQ Anton Kft controllingrendszerének bemutatása. Témaválasztásom oka, hogy amióta csak megismerkedtem a controlling fogalmával, a sikeres vállalatműködés egyik alapkövét láttam benne, ezért szerettem volna a témában jobban elmélyülni. Ennek érdekében a controlling elméleti feltevésit vizsgáltam, pontosabban azt, miként valósulnak meg azok a vállalat mindennapi működésében. A dolgozatom elején többek között ismertettem a controlling történetét, mely meglepően messze nyúlik vissza a történelemben, illetve egy jó controller személyiségprofilját. Utóbbiról hamar kiderült, hogy rengeteg követelménynek kell megfelelnie egy jó controllernek. A következő fejezetben megismerhetjük a termelővállalatok controlling-sajátosságait, hiszen az AQ Anton Kft is ezen szervezetek csoportjába tartozik, ezután pedig bemutattam a vállalat történetét és tevékenységét, mely épp ebben az évben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Az ötödik fejezet mutatja be valójában a cég controlling gyakorlatát, számba véve a rendszer kialakítását befolyásoló tényezőket, mint például a méret, külső környezet, vezetési stílus. Bemutatásra kerülnek még a mindennapi működéshez szükséges szoftverek. Ezután következnek a terv-tény eltéréselemzések, a kalkulációs módszerek, majd következnek a gyártási költségek. A dolgozatomat a mutatószámrendszerek bemutatásával zárom, ahol két évet összehasonlítva részletesebben is bemutattam a DuPont mutatószámrendszer működését. Összességében arra a következtetésre jutottam, hogy a vizsgált controllingrendszer remekül követi a controlling elméletét, kitűnően alkalmas a vállalat rendszere arra, hogy a könyvekben leírtak gyakorlati megvalósítását egy élő szervezeten keresztül is megvizsgálhassuk. Mindemellett pedig a rendszer mégsem annyira „tankönyvszagú”, hogy az a hatékony működést veszélyeztesse. Ennek a jelentőségét nem szabad elvitatni, hiszen ahogy azt a dolgozatomban is megállapítottam, a vállalatok gazdaságos és hatékony működése – egy bizonyos vállalatméret felett – szinte elképzelhetetlen egy jól működő controllingrendszer működése nélkül.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fejes Judit
Belső
oktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Kósa Ildikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: AQ Anton Kft. (Zalaegerszeg), controlling - kontrolling, IFRS - International Financial Reporting Standards, költség, mutatószám - indexszám, pénzügyi elemzés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 09 Már 2022 14:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet