Covid19 okozta gazdasági válság kezelésére bevezetett államilag támogatott vállalati hiteltermékek

Pál Veronika (2022) Covid19 okozta gazdasági válság kezelésére bevezetett államilag támogatott vállalati hiteltermékek. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of pál_veronika_2022jan.pdf] PDF
pál_veronika_2022jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A „fekete halál”, spanyolnátha, kolera, AIDS, H1N- világjárványok, melyek milliók életét követelték világszerte. Világunk fejlődésével az orvostudomány vívmányai gátat szabtak a vírusok kialakulásának és terjedésének, tudtuk vagy gondoltuk ezt napjainkig. 2019 a SARS-CoV-2 azaz a Covid19 vírus megjelenésének éve, gyors és széleskörű terjedésének következtében 2020 márciusa már világjárvánnyá nőtte ki magát. Egészségkárosító hatásai mellett, azonban erős gazdasági hatásait is érezhetjük. Jellegét tekintve más típusú válságról beszélünk, mint történelem során eddig ismert gazdasági világválságok, hisz nem a gazdaságok belső törvényszerűségei határozzák meg, hanem az emberélet megóvására tett kormányzati korlátozások és intézkedések. A nagymértékű terjedése és a magas egészségkárosító hatásaira való tekintettel olyan gyors és erőteljes intézkedések bevezetésére kényszerültek a kormányok, mely rövidtávon bizonyos ágazatokban teljes leállásához vezetett. Leterhelt egészségügyi rendszer, bezáró gyárak, leállni kényszerült vállalkozások, üresen kongó szállodák, éttermek, következésképpen növekvő munkanélküliség és a mindezek hátterében húzódó lelki magatartás. Ahhoz, hogy a vírus megfékezése mellett a gazdasági visszaesését is meg lehessen állítani, illetve elősegítsék a kilábalást, a fellendülést olyan támogatások nyújtására van szükség, melyek a vállalkozások tevékenységét szolgálják. Magyarország Kormánya a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével, a pénzügyi közvetítőkön keresztül nyújt olyan támogatott finanszírozási lehetőségeket, melyek segítik a kilábalást. Alacsony akár 0%-os kamat mellett igényelhető hiteltermékek, mind a járvány által nehéz gazdasági helyzetben került vállalkozások érdekeit szolgálják. Széles palettával, várják a hitelintézetek a közvetítők által kínált termékek igénylésre a vállalkozásokat, több termék esetében minimális fedezettséggel kedvező lehívási feltételek és alacsony kamatkondíciók mellett. A vírus által leállásra kényszerült autóiparba beszállító zalai fémipari vállalkozást az elsők között érte a gazdasági visszaesés. 2020-as gazdálkodási adatai jól mutatják, hogy milyen hatást gyakorol tevékenységi körére a járvány. A támogatási lehetőségeket kihasználva, beruházásait befejezve, új piacokat keresve a kilábalása érezhető és reményekkel, új partneri szerződésekkel indul neki a következő gazdálkodási évnek.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Joó István, Dr.
Belső
adjunktus; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Seres Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: állami támogatás, Covid-19 járvány - koronavírus járvány, finanszírozás, gazdaság, gazdaságélénkítés, hatás - hatásvizsgálat - hatáselemzés, vállalati hitelezés, vállalkozásfinanszírozás, Covid-19 - Koronavírus
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 21 Ápr 2022 09:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet