ERP bevezetés a MouldTech Systems-nél, avagy a jelen gazdasági folyamatainak átalakítása a jövő folyamataivá

Mészáros Olivér (2022) ERP bevezetés a MouldTech Systems-nél, avagy a jelen gazdasági folyamatainak átalakítása a jövő folyamataivá. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of mészáros_olivér_2022jan.pdf] PDF
mészáros_olivér_2022jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A MouldTech System Kft. egy dinamikusan fejlődő vállalat, amely fejlődésének azon szakaszához érkezett, amikor integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése vált szükségessé. Munkám során betekintést nyerhettem az ERP bevezetés – paraméterezés és folyamat kialakítás – és tesztelési fázisaiba, amelyek a szakmai gyakorlatom időtartama alatt zajlottak, különös tekintettel a gazdasági folyamatokat érintő változásokra. A dolgozatom elméleti részében ismertetem az ERP fogalmát és bemutatom a magyarországi KKV szektort a vállalat-méretekből eredő eltérésekkel, illetve magát a választott vállalatot alapításától napjainkig. A kutatásom során a következő kérdésre keresem a választ: Mennyire hasznos egy integrált rendszer a KKV szektorban? A fenti kérdést a gazdasági szervezet szemszögéből, de nem és kizárólag a gazdasági folyamatokra koncentráltan vizsgálom. Bemutatom a vállalat gazdasági – számvitel, pénzügy, controlling – folyamatait és a folyamatokat támogató IT megoldásokat, illetve ezen megoldások kapcsolatát a vállalat értékteremtő folyamataival. Ezt követően az ERP kiválasztásának menetét mutatom be, kiváltképp azt az érveken és ellenérveken alapuló dilemmát, hogy saját rendszer fejlesztése vagy a vásárlás a jobb döntés. Majd a döntésben szerepet játszó elképzeléseket és fő szempontokat ismertetem. A kiválasztott ERP-t az elméleti részben leírt szempontok alapján vizsgálom, azután kitérek a vállalat által megvásárolt modulokra, és mélyebb betekintést nyújtok a gazdasági folyamatokban kulcsszerepet játszó modulokba és a megfelelő folyamatok kialakításához elengedhetetlenül szükséges megfelelő paraméterezési beállításokba. Végül az ERP által támogatott új gazdasági folyamatokat, változásokat, az ebből adódó előnyöket, hátrányokat részletezem. A korábban nem, vagy csak nagyon nehezen automatizált folyamatok helyébe lépő új folyamatok és a folytonos manuális adategyeztetések mellett a feladatok hibarátáinak csökkenésével arra a konklúzióra jutottam, hogy egy ERP bevezetése egy KKV szektorban működő és dinamikusan fejlődő középvállalat számára nem csak fontos, de egyenesen elengedhetetlen lépés.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Informatikai Rendszerek és Alkalmazásai Tanszék

Szak

gazdaságinformatikus

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kovácsné Horváth Andrea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szűcs Judit, Dr.
Belső
adjunktus; Informatikai Rendszerek és Alkalmazásai Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: controlling - kontrolling, integrált vállalatirányítási rendszer - ERP, folyamat - folyamatszervezés - folyamatirányítás - folyamatszabályozás, gazdaság, kis- és középvállalkozás - KKV, Mould Tech Kft. (Zalaegerszeg), pénzügy, számvitel - könyvvitel, változás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 20 Ápr 2022 13:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet