A Zalaegerszegi Tankerületi Központ beszerzési folyamatainak vizsgálata

Farkas Adél (2022) A Zalaegerszegi Tankerületi Központ beszerzési folyamatainak vizsgálata. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of farkas_adél_2022jan.pdf] PDF
farkas_adél_2022jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Zalaegerszegi Tankerületi Központ beszerzési folyamatait vizsgáltam. Azért választottam ezt a témát, mivel így foglalkozhattam a szakmai gyakorlatom alatt megismert logisztikai folyamatokkal. Ez mindenképpen egy újfajta kihívás volt számomra, hiszen az eddig tanult vállalati példáktól eltérően egy költségvetési szerv működésével ismerkedhettem meg.  Szakdolgozatommal szeretném bemutatni hazánkban az elmúlt évek alakulását és szerkezeti változásait az oktatás területén továbbá, hogy hogyan is működik egy költségvetési szerv. Szakirodalmi áttekintés keretein belül megismerkedünk a beszerzéssel és a közbeszerzéssel, majd ezek bemutatásra kerülnek a Tankerületi Központ vonatkozásában. Dolgozatom fő részében a Tankerületi Központ Beszerzési Osztályának alkalmazott eljárásrendjeit és a beszerzési eljárások teljes folyamatát részletezem, különös tekintettel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága alá tartozó beszerzési eljárásokra. Végül megvizsgálva a kritikus pontokat, javaslatot teszek, amelyeket alkalmazva költséghatékonyabb és egyszerűbb működés lenne elérhető még a szoros jogszabályi kötöttségek ellenére is. Dolgozatommal kellően átfogó képet kaphatunk, hogy milyen is egy költségvetési szerv beszerzése és hogyan is zajlanak az egyes eljárások. Számomra meglepő volt, hogy mennyire más az általam tanult céges mintákhoz képest egy ilyen erősen szabályozott szerv működése. A szabályozottsági háttér és annak folyamatos változása nagyban befolyásolja a beszerzési folyamatokat. A tapasztalt hibákat, a nem költséghatékony megoldásokat az itthoni túlszabályozott környezetben csak akkor tudjuk orvosolni, ha további szabályozás-módosításokat hajtunk végre. Emiatt folyamatosan naprakésznek kell lenni az érvényben lévő jogszabályokkal, hogy azokat alkalmazva fejlődhessenek és korszerűsödhessenek a folyamatok. A számításaim is azt mutatják, hogyha a beszerzési folyamatokat ésszerűen racionalizálnánk, akkor azok számunkra pénzben is megtérülnének. Érdekes lenne, ha ezeket a tapasztalatokat tovább gondolva megnéznénk, hogy hol is helyezkedik el a Zalaegerszegi Tankerületi Központ az országos viszonyokat tekintve és átgondolnánk, hogy tudnánk-e még tovább fejlődni, hiszen fontos, hogy előre tekintsünk, mert a logisztika evolúciója minden területen jelen van.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bakos Andrea Erzsébet
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Fehér Norbert
Belső
gazdasági tanár; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: beszerzés, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága - BVOP (Budapest), büntetés-végrehajtási szervezet, közbeszerzés, közoktatás, logisztika, Zalaegerszegi Tankerületi Központ (Zalaegerszeg)
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 20 Ápr 2022 12:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet