Könyvvizsgálatra való felkészülés egy könyvelőiroda szempontjából

Péntek Alexandra (2022) Könyvvizsgálatra való felkészülés egy könyvelőiroda szempontjából. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of péntek_alexandra_2022jan.pdf] PDF
péntek_alexandra_2022jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (853kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a könyvvizsgálatot választottam. A könyvvizsgálat a számviteli szakmát átfogó komplex tevékenység, amikor is a könyvvizsgáló véleményt alkot arról, hogy a beszámoló minden lényeges vonatkozásban megfelel-e a beszámoló készítési elveknek (standardoknak), illetve a jogszabályi környezetnek. A gazdasági társaság beszámolójának megbízhatóságáról a könyvvizsgáló záradék (vélemény) formájában ad tájékoztatást. A könyvvizsgáló véleményét a beszámolóról a könyvvizsgálati munka során megszerzett kellő bizonyosság adja. A bizonyosság megszerzése érdekében a munkafolyamatát megtervezi, meghatározza a lényegességi értéket, kockázatbecslési eljárásokat használ, felméri a vállalati belső ellenőrzési rendszerét, elemző és mintavételezési eljárásokat alkalmaz. A könyvvizsgálói vélemény alapján a befektetők és hitelezők biztosítékot kapnak a vállalat megbízhatóságáról, továbbá segíti a vállalkozásokat a helyes úton maradni, visszatartja őket a csalásoktól, jogszabályi megsértésektől. A könyvvizsgálat bemutatását követően egy konkrét könyvelőirodai ügyfélkörét elemeztem majd a könyvvizsgálati munkafolyamatot részleteztem a megbízás elfogadása előtti feladatoktól egészen a könyvvizsgálói jelentés készítéséig. Emellett a szakdolgozatomban szerettem volna kihangsúlyozni a számviteli szolgáltatók szerepét is, ugyanis a gyakorlatom során szembesültem azzal, hogy a könyvviteli szolgáltatónak milyen széleskörű feladatot kell ellátnia. Emellett pedig egy könyvvizsgálatra való felkészülés során milyen többletmunka felhalmozódással és mekkora időráfordítással kell számolnia. Továbbá arra is kitértem, hogy a digitalizáció megjelenése, hogyan könnyíti meg a számviteli szolgáltatók feladatellátását és hogy a jövőben milyen szerepet töltenek be a könyvelők a gazdasági társaságok életében. Tehát a számviteli szolgáltatók és a könyvvizsgálók összetett feladatot látnak el és a jövőben is szükség lesz rájuk, hiszen szakmai tudásukat jelenleg nem tudják helyettesíteni a megjelent intelligens szoftverek.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Jagodits Rómeo
Belső
oktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Molnár Tímea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: könyvviteli szolgáltatás - könyvelőiroda, könyvvizsgálat, könyvvizsgálati munkafolyamat, könyvvizsgáló, minőségi munkavégzés, számvitel - könyvvitel
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 09 Már 2022 14:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet