Leltározás, leltárkészítési kötelezettség kérdésköre, különös tekintettel a tárgyi eszközök és készletek leltározási folyamatára a Volánbusz Zrt. gyakorlatában

Szecsődi Krisztina (2021) Leltározás, leltárkészítési kötelezettség kérdésköre, különös tekintettel a tárgyi eszközök és készletek leltározási folyamatára a Volánbusz Zrt. gyakorlatában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of szecsődi_krisztina_2021máj_titkos.pdf] PDF
szecsődi_krisztina_2021máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 31 Március 2026.

Download (4MB)
[thumbnail of szecsődi_krisztina_2021máj_titkos_kutathatósági_embargó_kérelem.pdf] PDF
szecsődi_krisztina_2021máj_titkos_kutathatósági_embargó_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (458kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a leltározás, leltárkészítési kötelezettség kérdésköre. Leltározási tevékenységet a Volánbusz Zrt. gyakorlatában mutattam be, kiemelve a tárgyi eszközök és készletek leltározási folyamatát. Rövid bevezetés tartalmazza a témaválasztásom részletes indoklását. Ismereteim bővítése, tapasztalatszerzés is motivált, de további fontos szempont volt maga a téma jelentősége. A hatékony és nyereséges működéshez elengedhetetlen a vagyon ismerete, leltározás minden gazdálkodóra vonatkozik, valamint a leltár a mérleg legfontosabb alapdokumentuma. Dolgozatom tulajdonképpen három fő részre bontható. Az első elméleti részben a szakirodalom áttekintésével összefoglaltam minden, a témámhoz kapcsolódó fogalmat. Az alapelvek és a folyamatok megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük és elfogadjuk a leltározás jelentőségét. Ismertettem a leltárral szemben támasztott követelményeket, a leltározás fajtáját és módját, majd a leltározás előkészítést, végrehajtást. A törvény elsősorban a leltárkészítési kötelezettséget írja elő, valamint a módját szabályozza, de magát a leltározás módszertanát nem taglalja. Leltárkészítés részletes, pontos szabályozását a társaságoknak kell megalkotni. A második és harmadik részben a Volánbusz Zrt-n van a hangsúly. Fontosnak tartottam a Társaság bemutatását a közelmúlt jelentős változásai kapcsán. Az integrációs folyamatokat a dolgozatban részletem, amelynek végső eredményeként 2020.12.31-vel az a MÁV Zrt. tulajdonába kerül a VOLÁNBUSZ Zrt. Kitértem a tárgyi eszközök és készletek állományára, betekintést adtam a vállalkozás számviteli politikájának főbb jellemzőire, valamint szemléltettem a Társaság leltározási keretszabályzatát. Integrációt követően új, két szintű leltározási rendszer kialakítására került sor, mely keretén belül eszközféleségenként lettek az egyes szakmai területek felelőssé téve és a feladatuk ennek megfelelően lett kialakítva. Külön kitértem a leltározási felelősség munkajogi szabályaira. Ezt követően bemutattam a leltározási tevékenység helyét a Társaság munkaszervezetésben. Végül a dolgozat következő, harmadik részében tanulmányoztam a tárgyi eszközök és készletek leltározási folyamata a Társaság gyakorlatában. Először áttekintettem a leltározás végrehajtásának előkészítését, mint a leltározás ügyviteli előkészítése, a leltározási ütemterv elkészítést, a leltározás tárgyi, személyi feltételeinek biztosítását. Az utolsó egységnél bemutattam a tárgyi eszközök és a készletek leltározásának menetét. Majd ismertettem a leltárfelvétel dokumentálását, kiértékelését, leltáreltérések kimutatását és a leltár lezárását. Bemutattam a leltározás során használt bizonylatokat, hiány esetén a kártérítési kötelezettséget és a leltáreredmények rögzítését a nyilvántartásba. Végül az összefoglalásban a Társasággal kapcsolatos észrevételeimet fogalmaztam meg. A vállalkozás a jelenlegi nagyságának leginkább megfelelő, folyamatos leltározási módot alakított ki, egész évre ütemezve a leltári feladatokat.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

Pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mózesné Ősi Szilvia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Simonné Romsics Erika
Belső
Mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: eszköznyilvántartás, készletnyilvántartás, leltár - leltározás, tárgyi eszköz, Volánbusz Zrt.
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 21 Szep 2021 13:05
Utolsó módosítás: 21 Szep 2021 13:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet