A COVID-19 gazdasági hatásának bemutatása egy ruhaipari kis- és középvállalkozáson keresztül

Módos Kitti (2021) A COVID-19 gazdasági hatásának bemutatása egy ruhaipari kis- és középvállalkozáson keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of módos_kitti_2021máj.pdf] PDF
módos_kitti_2021máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban, a 2020 márciusában Magyarországon is megjelenő koronavírus-járvány romboló gazdasági hatását mutatom be egy ruhaipari kisvállalkozáson keresztül. A vizsgált vállalkozás a zalaegerszegi KAGA LOGISTIQUE Kft. Dolgozatom célja bemutatni, hogy egy jól működő, jövedelmező kis- és középvállalkozást is meg tud rengetni egy felkészülés nélkül érkező negatív gazdasági változás. Szakdolgozatom első felében bemutatom a kis- és középvállalkozások számának alakulását az elmúlt években, a mindennapi nehézségeiket. Ismertetem a COVID-19 betegség megjelenését Magyarországon, az állam által meghozott vállalkozásokat segítő döntéseket. Néhány ágazatot kiemelek, melyek kiemelten érintettek voltak ebben a nehéz időszakban. Az általános ismertetés után a dolgozatom második részében rátérek a vizsgált vállalkozás, a KAGA LOGISTIQUE Kft. részletes bemutatására, számviteli politikáját, tevékenységi körét és szervezeti felépítését mutatom be. A válságkezelés 6 lépését alkalmazva ismertetem a tulajdonosok által meghozott döntések előzményeit, okait és következményeit, részletezem az eseményeket, melyek a vállalkozás értékesítéséig vezettek. A következő fejezetekben a 2018-2020-as évek mérleg és eredménykimutatás adatait alapul véve megvizsgálom a cég vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmezőségi helyzetét és a hatékonyságát különböző mutatók alkalmazásával. A mutatókról összességében elmondható, hogy a 2018-as és 2019-es adatok kedvezőek, azonban a 2020-as adatokban negatív irányú változás látható, amit többek között a koronavírus-járvány megjelenése okozott. Ezekkel a számításokkal és eredményeikkel bizonyítottam, hogy egy jól működő kisvállalkozást is meg tud rengetni egy hirtelen gazdasági világválság. Szakdolgozatom befejező részében interjút készítettem a KAGA LOGISTIQUE Kft. tulajdonosaival és néhány munkavállalóval. Az interjúkból kiderül, hogy a vállalkozás tulajdonok igyekeztek a legmegfelelőbb döntéseket meghozni és ezeket időben közölni a munkavállalókkal, akik többsége szerint korrekt és megfelelő volt az együttműködés.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

Pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
Belső
más oktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Vassné Cselenkó Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: Covid-19 járvány - koronavírus járvány, hatékonyság, jövedelmezőség - jövedelmi helyzet, KAGA Logistique Kft. (Zalaegerszeg), kis- és középvállalkozás - KKV, kisvállalkozás, válságkezelés - válságmenedzsment, Covid-19 - Koronavírus
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 21 Szep 2021 13:04
Utolsó módosítás: 21 Ápr 2022 09:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet