Controlling gyakorlata egy termelő vállalatnál

Kosár Lajos (2021) Controlling gyakorlata egy termelő vállalatnál. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of kosár_lajos_2021máj_titkos.pdf] PDF
kosár_lajos_2021máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 23 Március 2031.

Download (2MB)
[thumbnail of kosár_lajos_2021máj_titkos_kutathatósági_embargó_kérelem.pdf] PDF
kosár_lajos_2021máj_titkos_kutathatósági_embargó_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (514kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom írása egy fiatal, de tevékenységét tekintve nagy múltú cégnél történt és jelenleg is a világpiac jelentős szereplőjeként van számon tartva és elmondható, hogy egy folyamatosan fejlődő vállalatról van szó, ez a LISS Kft. A vállalat elődei 1960 óta gyártottak patronokat, 2001. májusától pedig 100%-os magyar tulajdonban van, ezért kiemelten fontos szerepet kap a cég elődeinek története a második fejezetben, ahol bemutatásra kerül a Szénsavtermelő Vállalat. A controlling napjaink „divatos” fogalma és ennek értelmezésében a menedzsment és a controller közös munkáját értjük. A definíciók közös pontja az, hogy a controlling fontos szerepelt tölt be a vezetés rendszerében, ezért fontosnak tartottam a harmadik részben a controlling és a menedzsment kapcsolatáról írni. Ezen kívül megemlítésre kerül, hogy milyen költségszámítási módszerek, illetve termelési folyamatjellemzők vannak. A negyedik fejezetben bemutatásra kerül az önköltségszámítás, melyet úgy definiálhatunk, hogy a kalkulációs egységre jutó költség. Ez egy komplex mutatószám, amely megmutatja, hogy a választott kalkulációs egységre a szervezet mennyi élő- és holtmunka ráfordítást fordított. Az önköltséget annak érdekében sorolhatjuk be, hogy a termelésnél felmerült költségek közül mit veszünk figyelembe az önköltség megállapításánál. Az ötödik fejezetben a vállalat termelési folyamatait mutatom be és ezt követően a hatodik fejezetben az elmúlt években egyre inkább fókuszába kerülő modern controlling szemléletet, ami a japán filozófiából kibontakozó menedzsment alapjaira épül, a Lean menedzsmenttel foglalkozok. Szakdolgozatom végén javaslatot teszek az általam vélt költségcsökkentési lehetőségekről és az egyes folyamatok optimalizálásáról Lean szemmel vizsgálódva.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

Controlling szakközgazdász

A képzés szintje

szakirányú továbbképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor Antal
Belső
Mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Simon Szabolcs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: controlling - kontrolling, költségszámítás, lean menedzsment, Liss Kft. (Répcelak), önköltség, termelés - termékelőállítás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 21 Szep 2021 13:04
Utolsó módosítás: 20 Ápr 2022 13:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet