A költséggazdálkodás specialitásai a Kaszó Zrt. példáján keresztül

Kassa Ádám István (2021) A költséggazdálkodás specialitásai a Kaszó Zrt. példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of kassa_ádám_istván_2021máj_titkos.pdf] PDF
kassa_ádám_istván_2021máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 28 Május 2031.

Download (1MB)
[thumbnail of kassa_ádám_istván_2021máj_titkos_kutathatósági_embargó_kérelem.pdf] PDF
kassa_ádám_istván_2021máj_titkos_kutathatósági_embargó_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (526kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom a költségek fontosságát, azok felépítését és elemzését vizsgálja, általánosságba véve, illetve a KASZÓ Zrt.-re és specialitásaira összpontosítva. Általánosságban vizsgálja a költségek kialakulását, szerepét, azok hatását a vállalkozásokra, majd ismerteti a KASZÓ Zrt, mint állami társaság felépítését, költségelszámolását, önköltségszámítását. Kitér a költségek nyilvántartására, annak formáira, a kontrolling szerepére a Társaságnál, a szigorú tulajdonosi működésre. Jogszabályok alapján mutatja be az egyes ágazatok folyamatait, rendszereit, szabályozottságát. Dolgozatomban megvizsgálom a felmerülő költségeket, összevetem a 2020-as Üzleti Jelentésben szereplő adatok és a külső hatások kapcsolatát. Kitérek arra is, milyen formában végzi a Társaság a költségeinek elemzését, milyen módszereket, jelentéseket használ. Saját tapasztalatok által mutatom be a vállalkozás működésének folyamatát, előnyeit és hátrányait az állami joggyakorlónak, a folyamatos adatszolgáltatás és kontrolling hatását. Bemutatom a különböző ágazatokat, azok költségeit, a gyakorlatban használt jellemző könyvelési tételeket. A tulajdonosi joggyakorló eredmény orientáltsága indokolja egy nagyon részletes, ok-okozati összefüggéseket feltáró monitoring és kontrolling rendszer alkalmazását. A kialakított havi és negyedéves adatszolgáltatás a kontrolling rendszeren belül folyamatos „kontroll”-t jelent a Társaság közép és rövid távú tervezési folyamatait illetően. Az adatszolgáltatás ugyanakkor a tulajdonos folyamatos információ „ellátását” is jelenti, ezzel biztosítva, hogy azonnali képet kapjon az erdőgazdaságokat érintően a piacon kialakult folyamatokról, változásokról. A jelenleg alkalmazott monitoring rendszer hátránya, hogy kissé megkésve, a tárgyhónapot követő hó közepén tud adatot szolgáltatni, akkor is az adatok jelentős része még csak becsült adat. Ezek az adatok nem illeszkednek, illetve csak megkésve illeszkednek a piaci változásokhoz, ami jelentős hátránnyal járhat főleg egy, az elmúlt évhez hasonló időszakban. A dolgozatom végén bemutatom az MDS eljárást, melyet a Társaságnak megfelelőnek találok a rendelkezésre álló hatalmas információ-mennyiség okán. A szigorú számonkérések, elemzések által minden információ adott az MDS módszer alkalmazásához. Olyan módszert próbáltam keresni, amit még nem alkalmazott a Társaság, így találtam a többdimenziós skálázás módszerét, mely véleményem szerint hasznos lehet a Társaság elemzési folyamatai számára. Ugyanakkor sokkal több információt biztosítana az időben gyorsabb, azaz aktuálisabb adatszolgáltatás, például a tárgyhót követő hó 10-12-ig. Ezzel nemcsak aktuálisabb adatokat lehetne megismerni, hanem a döntéshozatal is előnyösebb helyzetbe kerülne, hiszen a piac, a közvetlen környezet változásaira minimális időn belül reagálni lehet.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor Antal
Belső
Mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Szabó Edit
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: erdészet - erdőgazdálkodás, Kaszó Erdőgazdaság Zrt. (Kaszó), költségelszámolás, költséggazdálkodás, önköltség, vadgazdálkodás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 21 Szep 2021 13:04
Utolsó módosítás: 21 Szep 2021 13:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet