A fenntartható ellátási lánc elmélete és gyakorlata Magyarországi vállalatoknál

Háry Aliz Lilla (2021) A fenntartható ellátási lánc elmélete és gyakorlata Magyarországi vállalatoknál. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of háry_alíz_lilla_2021máj.pdf] PDF
háry_alíz_lilla_2021máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban egy aktuális témát dolgoztam fel, ami a fenntartható ellátási lánc elméletét, és gyakorlatát mutatja be három magyarországi vállalatnál. Azért emellett a téma mellett döntöttem, mivel egyre többen foglalkoznak ezzel, ami a környezetre, a gazdaságra, és a társadalomra is kihat. Dolgozatom első részében azt fogalmazom meg, hogy mi is az ellátási lánc és a fenntarthatóság, majd, hogy a vállalatok miért foglalkozzanak az ellátási láncuk fenntarthatóságával, továbbiakban bemutatom a környezeti társadalmi szempontokat, amelyek a beszerzésből, kommunikációból, beszállítóválasztásból, mérés eszközeiből, beszállítói kódexekből, szabványokból, környezetirányítási rendszerekből, és a beszállító-fejlesztési tevékenységekből áll, továbbá ismertetek pár elméleti modellt. A fenntarthatóság maga, mint téma egyre fontosabb lesz a mai világban a vállalatok számára ezért a dolgozatom második felében három, Magyarországi vállalatot elemzek, a Coca-cola KBD Magyarország Kft.-t, McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.-t, Eisberg Hungary Kft-t. A vállalatok kiválasztása random történt, de ha megnézzük 3 különböző vállalatot választottam, hiszen egy étteremhálózatot (McDonald’s), egy palackozó üzemet (Coca-Cola), és egy salátafeldolgozó üzemet (Eisberg) vizsgáltam meg. Első körben mindhárom vállalatot röviden bemutatom, majd egy rövid ismertetést írok a gazdasági hatásaikról, majd megfogalmazom a fenntarthatósági törekvéseiket, és a beszállítói láncuknak a fenntarthatóságát.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Horváth Zsolt
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Márkus Mónika
Belső
Egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: beszállítás - beszállító, Coca-Cola HBC Magyarország Kft. (Dunaharaszti), Eisberg Hungary Kft. (Gyál), ellátási lánc - ellátó hálózat, élelmiszeripar, fast movig consumer goods - FMCG, fenntartható ellátási lánc menedzsment, fenntarthatóság, gyorsan forgó fogyasztási cikkek - Fast Moving Consumer Goods - FMCG, McDonald’s Magyarország, sustainable supply chain management - SSCM
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 21 Szep 2021 13:04
Utolsó módosítás: 03 Jan 2023 14:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet