Innovációból beruházás, beruházásból árbevétel – Aktivált érték a zalaegerszegi tesztpályán

Szőke Beatrix (2021) Innovációból beruházás, beruházásból árbevétel – Aktivált érték a zalaegerszegi tesztpályán. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of szőke_beatrix_2021jan_titkos.pdf] PDF
szőke_beatrix_2021jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 5 Január 2031.

Download (3MB)
[thumbnail of szőke_beatrix_2021jan_titkos_kérelem.pdf] PDF
szőke_beatrix_2021jan_titkos_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (332kB)

Absztrakt (kivonat)

Gyakorlatomat, mint duális hallgató már 3,5 éve töltöm az Autóipari Próbapálya Zala Kft. szervezetében. Az állami projektcég a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kivitelezéséért fele, így szakdolgozatom témájául egy aktuális, specifikus feladatot szerettem volna választani, így esett a döntés az aktiválás előtt álló fékfelület önköltségének, bekerülési értékének számítására. Dolgozatom során szerettem volna bemutatni egy eszköz a teljes „életútját” egészen az ötlettől az árbevétel termelésig. Így belefoglaltam a cég megalakulását, a beruházás szükségességét, a projekt küldetését. Ezt kiegészítettem a vállalatra vonatkozó jogi korlátokkal. A pénzügyi- és vezetői számvitellel bevezetve nagyobb terjedelemben fejtettem ki a költségszámítási modelleket, módszereket. Ideértve a költségszámítási rendszerek négyszintű modelljét, a teljes- és részköltség számítást, a standard költségszámítást, a tevékenység alapú költségszámítást és a célköltségszámítást. A vállalkozás belső szabályzatait felhasználva bemutattam az önköltségszámítás alapjait a társaságnál, majd általánosságban, elméleti szinten írtam a költségek lehetséges csoportosításairól. A gyakorlati rész, a fékfelület bekerülési értékének számítása, amely egy költségrészletező tábla és a kapcsolódó főkönyvi számlák ismertetésével került bemutatásra. Majd, mint ahogy időrendben is következik a vállalat aktiválási rendjét mutattam be a példán keresztül. A jelenlegi rendszerben hosszadalmas folyamat volt a bekerülési érték meghatározása és rengeteg volt a hibalehetőség a költségek szétválasztása során, ezért az ennek kiküszöbölésére a jövőben alkalmazandó, jelenleg még folyamatban lévő kontrolling rendszer kialakításának alapjait mutattam be a kontrolling elméleti megközelítését követően. Itt bemutattam a már meghatározott költséghelyek kialakításának körülményeit, a költségviselők kialakításának szempontjait, amely még folyamatban van. Végül a folyamat végére érve szintén belső szabályzatra támaszkodva vázoltam fel a vállalkozás árképzési folyamatait, így érve el a beruházás kezdetétől az árbevétel megjelenéséig.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
Belső
más oktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Miléder Judit
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: aktiválás, Autóipari Próbapálya Zala kft. - APZ kft.(Zalaegerszeg), járműipari tesztpálya, kalkuláció, controlling - kontrolling, költség, önköltség, projektcég, tárgyi eszköz, ZalaZONE (Zalaegerszeg)
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 14 Szep 2021 10:09
Utolsó módosítás: 14 Ápr 2022 10:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet