Az értékáram térkép készítés szerepe a korszerű Lean megközelítésben

Póczak Balázs (2021) Az értékáram térkép készítés szerepe a korszerű Lean megközelítésben. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of póczak_balázs_2021jan_titkos.pdf] PDF
póczak_balázs_2021jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 5 Január 2031.

Download (3MB)
[thumbnail of póczak_balázs_2021jan_titkos_kérelem.pdf] PDF
póczak_balázs_2021jan_titkos_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (110kB)

Absztrakt (kivonat)

A folyamatos fejlesztés és fejlődés napjainkban elengedhetetlen a vállalatok számára, hogyha erős piaci pozíciót akarnak elérni. Ennek a gondolkodásmódnak a megvalósításában élen jár a Toyota, akiknek a nevéhez egy gondosan kidolgozott rendszer is fűződik, amiben 14 alapelv került megfogalmazásra a versenyképesség növelésének, maximalizálásának érdekében. Ennek a rendszernek a segítségével az áramlást igyekeztek a középpontba állítani. Felismerték, hogy az optimálisan méretezett és elhelyezett gépek segítségével hogyan tudják a szükséges mennyiséget legyártani a megfelelő időben, hogyan tudják a magas szintű minőséget képviselni önellenőrző berendezések segítségével, illetve, hogy hogyan képesek kis mennyiségben gyártani sok különböző terméket és vizuális megoldások segítségével megvalósítani az anyagszükséglet jelzését az állomások között. Ami pedig a legfontosabb, hogy mindez hogyan viszonyul a vevői igények kielégítéséhez. Ehhez a rendszerhez kapcsolódik a karcsúsított gyártás, vagy más néven Lean is. A karcsú jelzőt onnét kapta, hogy a Toyota által megalkotott rendszer elvei mentén a humán erőforrás a megszokotthoz képest feleződött, a gyártást úgy szintén fele akkora területen valósították meg, illetve a befektetett pénz is fele annyi volt a klasszikus tömeggyártáshoz képest. Nagyon leegyszerűsítve az is kijelenthető, hogy a Lean modellje a Toyota rendszer. A Lean gyártásnak két alappillérét tudjuk megkülönböztetni, melyek közül az egyik az emberek iránti tisztelet, a másik pedig a veszteségek kiküszöbölése, azaz az olyan műveletek eltávolítása a tevékenységeinkből, amiért a vevő nem hajlandó fizetni nekünk. Ez utóbbihoz tud nagy segítséget nyújtani a szakdolgozatomban taglalt téma, ami az értékáram térkép nevet viseli. Az ilyen térképek segítségével egy adott terméknek a teljes gyártási és információ áramlási folyamatát tudjuk ábrázolni vizuálisan egy kellően széles falon, így az a termelésben levő összevisszaság helyett egy lineáris, jól átlátható képet fog adni az előállítás mikéntjéről. Az áttekinthetőségnek köszönhetően képesek leszünk felismerni a folyamatban rejlő veszteségeket, majd közösen javító intézkedéseket hozni a fejlesztés érdekében. Az előbbieket bizonyítandó, a térkép elkészítésének a menetét és a veszteségek beazonosítását követően bemutatok két olyan fejlesztési példát a tervezéstől a megvalósításig, amelyeket ily módon identifikáltunk és amelyekben én is érintett voltam. Azt gondolhatnánk, hogy a veszteségforrások felismerésének és kiküszöbölésének csak a termelésben van jelentősége, de természetesen alkalmazható a technika a különböző háttérszervezetek folyamatainak fejlesztéséhez is. Illetve, hogy egy ennél is hétköznapibb dolgot mondjak, a saját napunknak az optimalizálásához, az időnk hatékony beosztásához is tudjuk ezt használni, hiszen a legnagyobb előnye, hogy a műveletek átfutási idejét tudjuk vele csökkenteni. Az idő pedig pénz, amit senki sem szeret csak úgy kidobni az ablakon.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdaságinformatikus

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Norbert
Belső
más oktató; Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ
Láng Csaba
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: Aptiv Services Hungary Kft. (Szombathely), értékáram tervezés, fejlesztés, Kaizen, lean, TIMWOODS - Transportation, Inventory, Motion, Waiting, Over-processing, Over-production, Defects, Skills , Toyota Termelési Rendszer (Toyota Product System -, szervezeti kultúra - vállalati kultúra
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 14 Szep 2021 10:09
Utolsó módosítás: 14 Szep 2021 10:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet