Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházások elszámolási sajátosságainak bemutatása a Pylon-94 Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft-nél

Horváth Aliz (2021) Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházások elszámolási sajátosságainak bemutatása a Pylon-94 Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of horváth_aliz_2021jan.pdf] PDF
horváth_aliz_2021jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának az Európai Unió által támogatott pályázatok sajátosságainak bemutatását választottam a Pylon-94 Kft-nél. Dolgozatom két fő részre bontható. Az első részben, mely elméleti alapokra épül bemutatom a pályázati és támogatási rendszereket mind európai uniós, mind magyarországi viszonylatban, valamint a pályázatok sajátosságait. Ezt követően a vállalat bemutatása következik, ahol a féléves szakmai gyakorlatomat töltöttem. A történeti áttekintés mellett kitérek a tevékenységének, piaci helyzetének bemutatására, szervezeti formájára. Mivel a vállalkozás gyártási tevékenységet végez, ezért fontosnak tartottam az elmúlt 3 év befektetett eszközeinek, azon belül a tárgyi eszközök szerkezetét szemléltetni. Ezután a beruházások általános jellemzőit, céljait, kockázatait, finanszírozási módokat vizsgáltam meg, végül a vállalkozás beruházási mechanizmusát. A második rész már a konkrét GINOP-1.2.3-8-3-4-16. pályázat gyakorlatban történő megvalósulását tartalmazza a beruházási tervtől kezdve az előkészítésen át a megvalósításig. A vállalkozás belső dokumentumainak segítségével a pályázási folyamatokhoz kapcsolódó, kötelezően benyújtandó szerződések, mellékletek, jelentések tartalmát, kötelező elemeit kellő részletességgel sikerült bemutatni. Szakmai gyakorlatom során megismerkedhettem az Infor COM alkalmazott vállalatirányítási rendszerrel és az Infor FINANCE pénzügyi-számviteli szoftverrel, melyek a vállalati működést, erőforrás gazdálkodást támogatják, hozzájárulnak a vezetői döntésekhez szükséges adatok, információk szolgáltatásához, továbbá a pénzügyi elszámolásokhoz, könyvelési folyamatok végrehajtásához. Végül a GINOP-1.2.3-8-3-4-16. pályázat hatásait számszerűsítettem a vállalkozás tevékenységére vonatkozóan, kiemelve az üzemi eredmény, valamint a létszám alakulását. A beruházás keretében beszerzett eszközök segítségével sikerült a vállalatnak megvalósítani a kitűzött céljait, azaz az alvállalkozók kiváltását, a kapacitás- és hatékonyságnövelést, továbbá az önköltségcsökkenést.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Horváth Éva Júlia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Simonné Romsics Erika
Belső
mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: beruházás, elszámolás, EU támogatás - EU pályázat, fejlesztési beruházás, pályázat - pályázati tevékenység, Pylon-94 Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. (Zalaegerszeg)
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 14 Szep 2021 10:08
Utolsó módosítás: 14 Szep 2021 10:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet