Merjünk nagyot álmodni? Tudatosság és a véletlenek szerepe egy vállalkozás növekedésében

Farkas Rebeka (2021) Merjünk nagyot álmodni? Tudatosság és a véletlenek szerepe egy vállalkozás növekedésében. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of farkas_rebeka_2021jan_titkos.pdf] PDF
farkas_rebeka_2021jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 31 December 2031.

Download (2MB)
[thumbnail of farkas_rebeka_2021jan_titkos_kérelem.pdf] PDF
farkas_rebeka_2021jan_titkos_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (875kB)

Absztrakt (kivonat)

Az elmúlt évek kutatásai nyomán megállapítható, hogy a vállalkozások számára az életpálya alapú elemző rendszerek egyre inkább megalapozott és segítőkész eszköznek bizonyulnak. A vállalatnövekedési és életciklus modellek bemutatják a vállalkozások egyes életszakaszainak sikertényezőit, jellemzőit, problémáikat és az esetleges megoldásokat is. Ámbár szerintem megbízhatóságuk kérdéses, hisz sok tényező és nehezen számszerűsíthető tulajdonság mentén jellemzik az egyes fejlődési szakaszokat, ami miatt a vállalatok fázisokba való besorolása körülményes feladat. Azonban, ha ezt sikerrel oldják meg egy adott vállalat esetében, a növekedési modellek kiváló segédeszközt jelenthetnek a vállalat vezetői számára. Jávor István szerint: Az életpálya helyett gyakran beszélünk a vállalkozás életciklusáról vagy életciklusairól, mivel megfigyelheti az is, hogy a vállalkozások nem folyamatosan fejlődnek, hanem időnként fellendülnek, időnként stagnálnak vagy éppen visszaesnek. 1989-ban mikor Szabadics József megalapította vállalkozását nem sejtette, hogy körülbelül 30 év alatt Magyarország minden pontján ismerni fogják a Szabadics nevet. Már lassan a határon túl is ismerik, tekintve, hogy terjeszkedik a vállalat a szomszédos országok irányába. Egy vállalati életút során rengeteg tulajdonosi, menedzseri döntést kell meghozni. Vajon e döntések mennyire voltak tudatosak? Mekkora a növekedésben a véletlenek szerepe? Kutatásomban ezekre a kérdésekre választ kapunk. Dolgozatomban elemeztem a szakirodalmat, az életciklusmodelleket és a családi vállalkozások egyedi tulajdonságait és ezt összevetettem a cég gyakorlatával.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Czigányné Bauer Beáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Márkus Mónika
Belső
főiskolai tanársegéd; Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: családi vállalkozás, életciklus modell, építőipar - építészet, Szabadics Építőipari Zrt. (Nagykanizsa), vállalati növekedés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 14 Szep 2021 10:08
Utolsó módosítás: 14 Szep 2021 10:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet