Megéri-e a munkaerő kölcsönzés? Az adózás gyakorlata és a jövedelmezőség a „Munkaerő Kölcsönző Kft” példáján keresztül

Asztalos Eszter (2021) Megéri-e a munkaerő kölcsönzés? Az adózás gyakorlata és a jövedelmezőség a „Munkaerő Kölcsönző Kft” példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of asztalos_eszter_2021jan_titkos.pdf] PDF
asztalos_eszter_2021jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2 December 2030.

Download (4MB)
[thumbnail of asztalos_eszter_2021jan_titkos_kérelem.pdf] PDF
asztalos_eszter_2021jan_titkos_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (245kB)

Absztrakt (kivonat)

Az elmúlt évtizedekben átalakult a munkaerőpiac, új igények jelentkeznek mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. A munkaerő rugalmas alkalmazására való képesség rendkívüli piaci előnyt jelent, mert a piac felgyorsult, a változások mindennapossá váltak, kevésbé kiszámíthatóak. A munkaerő kölcsönzés és egyéb atipikus foglalkoztatási formák megoldást jelenthetnek a felmerült munkaügyi problémák gyors kezelésére. A szakirodalmat böngészve nem találtam olyan tartalmat, ahol ennek előnyeit, hátrányait alaposan vizsgálnák. Ezért döntöttem úgy, hogy elemzem, megéri-e a munkaerő kölcsönzés. Kutatási kérdéseimre válaszolva feltártam a pro és kontra érveket, megvizsgáltam a kölcsönző és a kölcsönzési szolgáltatást igénybe vevő oldaláról is a tevékenységet, és célom volt rámutatni arra, ki és mit nyer egy ilyen szerződéssel. Primer kutatásként egy tapasztalati vizsgálatra alapozott metódust alkalmaztam, amelyre támaszkodva egy fő tevékenységként munkaerő kölcsönzést végző vállalat, a „Munkaerő-Kölcsönző” Kft. adatait elemeztem a 2015-2019 időszakban. A kérdések megválaszolásához megvizsgáltam a vállalat adózási gyakorlatát, rentabilitását, ennek alapján pozicionáltam a főbb versenytársak között, továbbá feltérképeztem a szolgáltatás igénybevételének előnyeit és hátrányait, pénzügyi és nem pénzügyi szempontok alapján. Primer kutatásom kiterjedt a vállalat mérlegének, eredménykimutatásainak, analitikáinak adataira, továbbá a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz benyújtott nyomtatványokra.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
főiskolai docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Pintér László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: általános forgalmi adó - ÁFA, gazdasági elemzés, helyi iparűzési adó, jövedelmezőség - jövedelmi helyzet, munkaerő-közvetítés - munkaerő-kölcsönzés, rehabilitációs hozzájárulás, társasági adó - TAO
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 14 Szep 2021 10:08
Utolsó módosítás: 13 Ápr 2022 11:50

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet