Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások és a cafeteria rendszer bemutatása egy választott vállalaton keresztül

Vigh Emese (2020) Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások és a cafeteria rendszer bemutatása egy választott vállalaton keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of vigh_emese_2020máj.pdf] PDF
vigh_emese_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom bevezetésében két kérdést tettem fel a témát illetően, amelyekre dolgozatom tartalmában választ adva tárgyaltam a választott témaköröm, tehát a bérgazdálkodás, béren kívüli juttatás és a cafeteria rendszert. A két kérdés, hogy az egyes elemek milyen okokból kedveznek mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat tekintve. A kérdések természetesen összefüggésben vannak egymással. A munkáltatók szempontjából fontos, hogy munkavállalóik minél magasabb szinten teljesítsenek, amelynek érdekében ösztönözniük kell a dolgozókat, és nem utolsó sorban a munkavállalókat meg is kell tudni tartani. Ez okból kifolyólag indítottam a dolgozatomat az ösztönzésmenedzsment lényegi kifejtésével, hiszen ennek célja, a humán tőke megszerzése és megtartása. Munkáltatói oldalról tehát a legfontosabb a motiválás és az ösztönzés, ennek beteljesülése mind a két fél számára kedvező, előnyökkel jár, hiszen a munkáltató eléri a motiválás által a kívánt hatékonyságot és produktivitást, ami a magas szintű teljesítményhez, valamint a vállalat sikeresebbé válásához vezet. Amennyiben ez a bizonyos ösztönzés a legkedvezőbben hat, annyiban a munkavállaló érdekeltségét is növelni lehet a vállalat számára is hasznos tevékenységeket illetően, illetve ezek mellett természetesen a pluszjuttatások is motiváló hatással vannak a munkavállalók számára, amelyeket sok esetben teljesítményük fejében kaphatnak. Ezáltal dolgozatom lényegi pontjai között megtalálható a teljesítménybér (előre meghatározott teljesítménykövetelmény függvényében járó juttatás) és teljesítménybér rendszer kifejtése, az elemek tárgyalása* mellett. Ehhez kapcsolódóan természetesen az időbérrendszer is, valamint a felső vezetők ösztönzése is dolgozatom témája, hiszen ez a „hármas” alkotja a bérezési rendszert. *A bérezési rendszerek mellett a munkabér és elemeiről, mint anyagi juttatásokról is szó esik. A főbb anyagi juttatások, nem mások, mint a személyi alapbér, és a változó bérelemek (bónusz/ jutalom, prémium, jutalék). Az ösztönzési rendszerhez tartozik ezek mellett a nem anyagi juttatások is, mint a képzési lehetőségek, előmenetel, elismerés stb. A dolgozatom hátralévő részében a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatásokról, valamint a cafeteria rendszerről esik szó részletesen. A béren kívüli juttatások kedveznek mind a munkáltatók számára, hiszen kisebb költséggel járnak, mint a munkabérjuttatás, illetve a munkáltatók számára egyértelmű előnyt említhetünk meg. Lehetőség van arra, hogy minden munkavállaló saját maga, igényeit és anyagi körülményeit ismerve, maguk állítsák össze az egyéni juttatási csomagjaikat. Két legkedveltebb formája a SZÉP Kártya és az Erzsébet utalvány. Utóbbiról már csak múlt időben szólva, melynek oka nem más, hogy 2019-től megszűntették az Erzsébet utalvány kedvezményes adózását. A cafeteria alatt a béren kívüli, az adómentes juttatásokat és az egyes meghatározott juttatásokat értjük. A cafeteria angol szóból származik, mely önkiszolgáló éttermet jelent, ebből következik a fentebb említett tény, miszerint a munkavállalók „önkiszolgáló” módon kiválaszthatják az igényeiknek megfelelő juttatási csomagot a keretösszegen belül. Tehát a cafeteria egy rugalmas eszköz, amelynek segítségével a béren kívüli juttatások szabályozására van lehetőség. Lehetőségem volt egy vállalat cafeteria és bérgazdálkodását megismernem, így dolgozatom lezárásaképpen bemutattam a gazdasági társaság tevékenységét, létszámának alakulását, munkaköreit, munkaidő beosztását és természetesen az ösztönzési,- bér,-és cafeteria rendszerét is. Dolgozatom elkészítése során azt a következtetést tudtam levonni a témát illetően, miszerint a gazdaság egészére nézve pozitív hatással van a béren kívüli juttatások alkalmazása, a rugalmas cafeteria rendszer, ösztönző hatásának köszönhetően. Hiszen azáltal, hogy mind a munkavállalóknak, illetve mind a munkáltatóknak segítséget, támogatást jelent, a gazdaság egészét tekintve is kedvező előnyökkel jár a rendszer alkalmazása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem (a GKZ 2016-2020 között keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
Belső
Mestertanár, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: bér - bérezés - bérügy, béren kívüli juttatás, bérgazdálkodás, cafetéria - kafetéria, ösztönzés - ösztönzési rendszer
SWORD Depositor: Felhasználók 13380 nem található.
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 13380 nem található.
Dátum: 17 Jún 2020 18:05
Utolsó módosítás: 31 Már 2022 13:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet