A Creaton South-East Europe Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése 3 év beszámolói alapján

Módos Kitti (2019) A Creaton South-East Europe Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése 3 év beszámolói alapján. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of módos_kitti_2019máj_titkos.pdf] PDF
módos_kitti_2019máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 31 December 2050.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témájának egy vállalkozás vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelését választottam. A Creaton South-East Europe Kft.-nél töltöttem szakmai gyakorlatomat, így erről a vállalkozásról készítettem az elemzésem. A 2015-2017-es intervallum mérleg adatait, eredménykimutatását és kiegészítő mellékletét alapul véve végeztem el az értékelést. Záródolgozatom első részében bemutatom a Társaság cégtörténetét, tevékenységi körét, szervezeti felépítését, valamint olvasható a szakmai gyakorlati naplóm, és a vállalkozásnál elvégzett feladatok közül mutatok be három részfeladatot részletesebben. A második részben található a választott téma kidolgozása. Rövid bevezetés után a Creaton South-East Europe Kft. számviteli politikáját ismertetem. Az értékelést a vállalkozás vagyoni helyzetének elemzésével kezdem, vertikális illetve horizontális mutatókkal. A vertikális mutatókkal vagy csak az eszköz vagy csak a forrás oldal adatait elemzem. Az eszközök összetételének elemzésekor a mérlegfőcsoportok értékének és a mérlegfőösszegének hányadosaként a befektetett eszközök aránya, forgóeszközök aránya és aktív időbeli elhatárolások aránya mutatót vizsgálom. A források összetételénél ugyanazzal a módszerrel saját tőke aránya, céltartalékok aránya, kötelezettségek aránya és passzív időbeli elhatárolások aránya mutatót elemzem. Horizontális mutatókkal folytatom a vizsgálatot, melyek már a mérleg mind az eszköz, mind a forrás oldalát érintik. Vagyonfedezettségi, befektetett eszközök fedezete I. és Tárgyi eszközök fedezettsége mutatót számolok, elemzek. Az előbbi a saját tőke és a befektetett eszközök, az utóbbi a saját tőke és a tárgyi eszközök hányadosa. Továbbá értékelek tőkeszerkezeti mutatókat: tőkeerősség, tőkefeszültség. A tőkeerősség a vállalkozás saját tőke arányát, a tőkefeszültség az idegen tőke arányát mutatja meg. A következő részben a Társaság pénzügyi, likviditási helyzetét elemzem likviditási mutatókkal és az adósságállomány vizsgálatával. Likviditási mutatók közül a rövid távú likviditás I.-II., a gyorsráta és a rövid távú dinamikus likviditás mutatót értékelem. Megvizsgálom a vállalkozás adósságállományát. A következő részben a jövedelmezőségi helyzetét elemzem a vállalkozásnak. Árbevétel-arányos (Return On Sales), saját tőke-arányos (Return On Equity) és eszközarányos (Return On Assets) jövedelmezőségi mutatókat számolok, értékelek. Az utolsó részben olvasható egy versenypiaci helyzet felmérés, melynek keretében összehasonlítom a Creaton South-East Europe Kft. jövedelmezőségi mutatóit két másik magyarországi, építőipari vállalkozás mutatóival.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem (a GKZ 2016-2020 között keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
Belső
főiskolai adjunktus
Nátrán Zsolt László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: tetőcserép, vagyon elemzés - vagyon helyzet elemzése, pénzügyi helyzet - likviditási helyzet, jövedelmezőség - jövedelmi helyzet, komplex gazdasági elemzés, Creaton South-East Europe Kft. (Lenti)
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 45 nem található.
Dátum: 20 Máj 2019 17:23
Utolsó módosítás: 14 Jún 2021 18:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet