A tengelysúly-mérlegelési rendszer problémái a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gyakorlatán keresztül

Vuk Petronella (2019) A tengelysúly-mérlegelési rendszer problémái a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gyakorlatán keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of vuk_petronella_2019máj.pdf] PDF
vuk_petronella_2019máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Az úthálózatvédelem napjaink egyik fő napirendi pontja, éppen ezért fontos szerepet játszott dolgozatom témájának kiválasztásában. A napjainkra jellemző felgyorsult információáramlás, fokozódó verseny és a technológiai fejlődés egyre nagyobb kihívások elé állítja az emberiséget. A legtöbb vezető a logisztikai költségek csökkentésében látja a megoldást, éppen ezért a közúti fuvarozás szerepe óriási méreteket ölt a 21. században. A hirtelen felgyorsult gazdaságban az elsődleges szempont a gyorsaság lett. A közúti áruszállítás számos előnnyel bír, hiszen sűrű hálózattal rendelkezik, megvalósítható vele a háztól házig szállítás, széles áruskála szállítható vele, rugalmas, igény esetén könnyen módosítható az útvonal. Az előnyök mellett azért természetesen hátrányai is vannak ennek a szállítási módnak, amelyek a szállítmányozás szempontjából a következők lehetnek; nagy várakozási idők, kamionstop, határátkelők, balesetek miatti várakozás. Az úthálózat túlterhelt, zsúfolt és balesetveszélyes, a közutak forgalma folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A túlterhelt tehergépjárművek fokozott mértékben károsítják az utakat. A tengelysúly-mérlegelési rendszernek köszönhetően jelentősen megnő a túlsúllyal közlekedő járművek kiszűrésére irányuló ellenőrzés hatékonysága. Az új megoldás tehermentesíti a szabálykövető gépjárművezetőket, mivel az automatikus előszűrésnek köszönhetően csak azokat a kocsikat terelik ki az ellenőrök a forgalomból, amelyek vélhetően túlsúllyal közlekednek, a szabályokat betartók így időveszteség nélkül haladhatnak tovább. Az útvédelem hatékony és eredményes működtetésének legfontosabb szempontja a szabályozási valamint a közúti járműellenőrzési tevékenységek szimbiózisán alapul. Ennek érdekében szükséges az egységes, komplex szemléletű úthálózat-védelmi stratégia megvalósítása. Ennek a rendszernek a működését mutatom be a dolgozatomban, valamint a rendszert szabályozó jogi környezet bemutatásán kívül, a témában készült tanulmányokat elemezve javaslatot teszek a jövőbeli problémák elkerülése érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem (a GKZ 2016-2020 között keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Zsupanekné Palányi Ildikó, Dr.
Belső
főiskolai docens
Gerencsér Tibor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: tengelysúly-mérlegelés, útvédelem, technológiafejlesztés - technológiai fejlődés, logisztika, Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 45 nem található.
Dátum: 16 Máj 2019 11:57
Utolsó módosítás: 14 Jún 2021 18:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet