Költséggazdálkodás és önköltségszámítás a Bábolna Brojler Kft. gyakorlatában

Sütő Viktória (2019) Költséggazdálkodás és önköltségszámítás a Bábolna Brojler Kft. gyakorlatában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of sütő_viktória_2019máj_titkos.pdf] PDF
sütő_viktória_2019máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 31 December 2029.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Hazánk történelmében mindig is meghatározó szerepet töltött be a mezőgazdaság és az állattenyésztés. Ez elsősorban az ország kedvező természeti adottságainak köszönhető. Többek között a kiváló termőföldnek, a nagy területű síkságoknak, a napsütéses órák magas számának és a kedvező klímának tulajdonítható eredményes mezőgazdasági termelés kedvező hatással van az állattenyésztésre is. Szakdolgozatomban egy állattenyésztéssel foglalkozó cég, a Bábolna Brojler Kft. költségelemzését végeztem. A társaság mindenkor a vevők és partnerek igényeinek legteljesebb kielégítésére törekszik. Ehhez folyamatos fejlesztésekkel, beruházásokkal biztosítja a technológiai feltételeket, ésszerű költséggazdálkodást végez, fokozatos bérfejlesztéssel igyekszik fenntartani a személyi feltételeket, illetve a partnerekkel történő intenzív kapcsolattartással az értékesítési feltételek javításán és bővítésén munkálkodik. A társasághoz személyes kapcsolat is fűz. Egyetemi tanulmányaim mellett egy éve dolgozom gyakornokként a TETRA cégcsoport egyik vállalatánál, így már munkám megkezdése előtt is rendelkeztem némi betekintéssel a Bábolna Brojler Kft. tevékenységébe. Dolgozatomban a társaság költségeinek összegyűjtésére összpontosítok, célom a Bábolna Brojler Kft. költséggazdálkodásának átfogó elemzése és a fő profilt jelentő húshibrid növendék, illetve keltetőtojás önköltség kiszámítási módjának bemutatása. Szakdolgozatomat is ennek megfelelően építettem fel. A gyakorlati részek megalapozása érdekében először az alapvető ismereteket gyűjtöttem össze különös tekintettel az önköltségszámításhoz kapcsolódó fogalmakra. Ezt követően áttértem a társaság részletes bemutatására, amely magába foglalta a történeti áttekintést és tevékenységének ismertetését egyaránt. A következő alfejezetben már konkrét számadatokkal dolgozva először a társaság költségeinek fedezeteként szolgáló éves nettó árbevételt és annak összetételét, megoszlását vizsgáltam. Majd a költségek elemzésére fektettem a hangsúlyt. Megvizsgáltam őket költségnemek, majd költséghelyek szerinti bontásban egyaránt. Ez alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalkozás költségnemek szerinti megoszlása a mezőgazdasági társaságokénak megfelelően alakult. Ez kimagasló arányú és összegű anyagköltséget és ennél jóval csekélyebb igénybe vett szolgáltatási és egyéb költségeket eredményezett. Az utolsó nagy szerkezeti részben bemutattam a vállalkozás fő profilját alkotó tenyésznövendék, illetve húshibrid keltetőtojás elszámolt közvetlen önköltségének kiszámítási módszerét. Számításaim eredményeként megállapítottam, hogy az elszámolóáron vett állatérték és a madár tényleges önköltsége közti különbözet nem jelentős. Azonban a módszer levezetése a gyakorlatban sajnos nagyon időigényes és sok manuálisan kigyűjtendő lépést tartalmaz, amelyek automatizálásával idő- és energiamegtakarítás történhetne. A Bábolna Brojler Kft.-nél folyamatban van az erre szolgáló rendszer fejlesztése, amely képes lesz ezen igények kiszolgálására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem (a GKZ 2016-2020 között keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
Belső
mesteroktató
Molnár Anita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: önköltség, baromfi, tojás, költségelemzés, készletérték-különbözet, költség, árbevétel, fajlagos önköltség, mezőgazdaság - agrárgazdaság, állattenyésztés, Bábolna Brojler Kft. (Bábolna)
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 45 nem található.
Dátum: 16 Máj 2019 11:49
Utolsó módosítás: 14 Jún 2021 18:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet