Pékség Zrt. önköltségszámítási gyakorlata

Simon Eszter (2019) Pékség Zrt. önköltségszámítási gyakorlata. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of simon_eszter_2019jan_titkos.pdf] PDF
simon_eszter_2019jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakmai gyakorlatomat egy sütőipari vállalatnál töltöttem, ahol betekintést nyertem az egyes osztályok munkájába, úgymint a számlázás, a munkaügy, de legfőképpen a számviteli osztály tevékenységét ismertem meg és ezen a területen szereztem a legtöbb tapasztalatot is az itt töltött időszak alatt. Ezeket a tapasztalatokat, valamint az egyetemi tanulmányaim során, a számvitel, de legfőképpen a vezetői számvitel területén szerzett elméleti tudásomat felhasználva döntöttem úgy, hogy ezen sütőipari vállalat önköltségszámítási gyakorlatáról írom a szakdolgozatomat. A vizsgált cég nem járult hozzá a neve szerepeltetéséhez, ezért Pékség Zrt néven szerepel, de az adatok valósak. A dolgozatom a Pékség Zrt önköltségszámításának gyakorlatáról szól. Az első fejezetben a témám választását indokoltam és röviden ismertettem a dolgozatomat. A matematika számomra mindig az egyik kedvenc tantárgy volt. A számok mindig a barátaim voltak ezért is áll hozzám közel a számvitel is, ezért is, ez mellett a téma mellett döntöttem. A második fejezetben bemutatom a Pékség Zrt történetét és tevékenységét. Részleteiben ismertetem miként fejlődött fel a kis pékipari cég mára a Dunántúl egyik legnagyobb sütőipari vállalatává. A harmadik fejezetben néhány alapfogalmat szeretnék ismertetni, amelyek szükségesek az önköltségszámításban való eligazodáshoz. Ilyen fogalmak többek között a költség, közvetlen költség. A negyedik fejezetben a Pékség Zrt önköltségszámítási szabályzatát ismertetem. Bemutatásra kerül a vállalat által használt elvek és gyakorlatok, az önköltségszámítás területén. Az ötödik fejezetben a Croissant termékcsaládon belüli termékfejlesztést ismertetem. Hogyan született meg az ötlet egy új croissant bevezetéséhez és az miként valósult meg, és ehhez milyen költségtényezők tartoznak. A dolgozatom végén pedig, egy összefoglaló részben mutatom be az észrevételeimet, a sikeres termékfejlesztésről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem (a GKZ 2016-2020 között keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügyi és Gazdálkodási Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
Belső
Számviteli mester-tanár
Szerdahelyiné Majsa Rita
Külső
Pénzügyi Igazgató

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: önköltség, termékfejlesztés, számvitel - könyvvitel, élelmiszeripar, sütőipar
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 65 nem található.
Dátum: 04 Jan 2019 12:15
Utolsó módosítás: 14 Jún 2021 18:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet