Beszállítók kiválasztása, értékelése és fejlesztése a Schaeffler Savaria Kft.-nél

Csizmadia Anikó (2019) Beszállítók kiválasztása, értékelése és fejlesztése a Schaeffler Savaria Kft.-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of csizmadia_anikó_2019jan_titkos.pdf] PDF
csizmadia_anikó_2019jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028.

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A Schaefflerhez hasonló autóipari beszállítók izgalmas kihívások előtt állnak napjainkban, az autóipar átalakulásának küszöbén. Jelenlegi működésükhöz azonban elengedhetetlen egy megbízható, stabil, hosszútávú kölcsönös elköteleződésre épülő beszállítói bázis kiépítése, és annak a beszállítók fejlesztésén alapuló fenntartása. A beszállítók kiválasztása egy igen összetett, számtalan szempontot figyelembe vévő döntéshozatali folyamat, melynek során a vállalat mindenkori érdekeit szem előtt tartva kerülnek kiválasztásra a vállalat jövőbeni beszállítói. A meglévő beszállítók rendszeres értékelése, majd az értékelés eredményeinek elemzése és a beszállító felé való kommunikálása elengedhetetlen, ha a vállalat stratégiailag törekszik beszállítóinak folyamatos fejlesztésére. Ennek alapján határozhatók meg mindazon fejlesztendő területek -vonatkozó akciótervekkel támogatva- amelyekre a beszállítóknak rövid-, és hosszú távon koncentrálniuk kell. Ez a fajta kölcsönös kommunikáció biztosítja azt, hogy a beszállító a vállalattal együtt növekedve és fejlődve rugalmasan tudjon alkalmazkodnia vállalatot érintő változásokra. Dolgozatom írása során célom volt vizsgálni, hogy mely elméleti és gyakorlati módszerek mentén hozhatók meg a beszerzés menedzsment eredményességét befolyásoló döntések, és végső soron hogyan szolgálja egy megfelelő módon kiválasztott és folyamatos fejlesztéssel megtámogatott beszállítói bázis –a 9M szempontrendszerének megfelelően szállított alapanyagaival- a vállalat vevőinek elégedettségét. A témakör vizsgálatát követően a Scheffler Savaria Kft.-nek javaslatokat tettem annak érdekében, hogy a már jelenleg is jól működő folyamataik még hatékonyabb eszközzé válhassanak a beszállítók menedzsmentjéhez kapcsolódó döntéseik támogatásában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem (a GKZ 2016-2020 között keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Norbert
Belső
gazdasági tanár
Németh Kálmán Soma
Külső
Direkt beszerzés és beszállító management vezető

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: beszerzés, beszállítás - beszállító, értékelés, fejlesztés, Schaeffler Savaria Kft. (Szombathely), autóipar
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 65 nem található.
Dátum: 04 Jan 2019 11:50
Utolsó módosítás: 14 Jún 2021 18:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet