A NAV végrehajtási eljárásban betöltött szerepe, jogi és pénzügyi vonatkozásban

Gyurcsik Petronella (2014) A NAV végrehajtási eljárásban betöltött szerepe, jogi és pénzügyi vonatkozásban. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of 11117_gyurcsik_petronella_2014jan.pdf] PDF
11117_gyurcsik_petronella_2014jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Akár magánszemély, akár vállalkozás tekintetében kifejezetten rossz fényt vet az érintettre a hétköznapi szóhasználatban használt kifejezés: "adóslistán szerepel", vagy végrehajtás folyik ellene. Ez a legtöbb esetben valóban negatív hatásokat von maga után, úgy mint a magánszemélyek eladósodása, elszegényedése, illetve a vállalkozások fizetésképtelensége, ami bizonyos idő elteltével mar nem csak a végrehajtást kérőt érinti, hanem az alkalmazottak bérét, a szállítókat sem tudják kifizetni. lyenkor sok esetben a felszámolás lesz az egyetlen "megoldás", valamint az adószám felfüggesztésével, kényszertörléssel is szankcionálhatják a tartozás meg nem fizetését, amennyiben végrehajtással sem sikerül behajtani az adósságot. Hogy miért van erre szükség? Az államnak olyan kiadásokat kell finanszírozni, mint például az oktatást, a honvédelmet, az egészségügyi ellátást - az úgynevezett közkiadásokat, amelyekhez forrásokra van szükség, amik adóbevételként funkcionálnak. Ebből kifolyólag van szükség az adók, illetve adók módjára behajtandó köztartozások meg nem fizetése esetén a végrehajtásra. A köztudatban sokan úgy gondolják, ha valakinek adóssága van, minden jövedelmét letiltják, ingóságait, ingatlanait elárverezik, és ha igy sem sikerül a teljes tartozást behajtani, az "adósok börtönében" végzi az adózó. Természetesen ennyire nem drasztikus a helyzet. A behajtást négy nagyobb területen próbálják véghezvinni, igy a hátralékkezelési, a végrehajtási, a fizetési kedvezmények kezelése illetve a felszámolási tevékenységek körében foglalkoznak a tartozások beszedésével. Dolgozatom témája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásban, mint legeredményesebb behajtási eljárásban betöltött szerepe. Célom bemutatni milyen úton és formában hajtja be az adóhatóság a tartozásokat, elősegítve az általános közérdek érvényre jutását, valamint felmérni a lakosság informáltságát a végrehajtással kapcsolatban, amelyet primer kutatásomban kérdőíves megkérdezéssel kívánok feltárni. További primer kutatást folytatok esettanulmányok szemléltetésével, kiegészítve így a rendelkezésre álló szekunder szakirodalmat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola (a GKZ 2015-ig keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közgazdasági és Módszertani Intézeti Osztály

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szekeres Diána
Belső
főiskolai docens
NEM RÉSZLETEZETT
Kálnai Mariann
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: adó - adózás - adóügy, adóvégrehajtás, hivatalos eljárás - hatósági eljárás, jogalkalmazás - joggyakorlat, Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV, végrehajtás - végrehajtási eljárás
SWORD Depositor: Felhasználók 13380 nem található.
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 13380 nem található.
Dátum: 09 Okt 2018 16:37
Utolsó módosítás: 14 Jún 2021 18:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet