Baján Szabina (2014) A jövedéki termékek előállításának engedélyeztetése és adóztatása a magyar adórendszerben. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.
Preview |
PDF
11100_baján_szabina_2014jan_publikus.pdf Download (3MB) | Preview |
Abstract
Mint minden ország működésének fő eleme az adózás és adóbeszedés, így Magyarország életében is jelentős szerepet tölt be a költségvetés számára bevételt biztosító jövedéki adó. Szakdolgozatom e széles termékskálát felölelő témakört mutatja be, kiemelve az alkoholtermékeket, melyek nagy jelentőséggel bírnak a gazdasági piacon. A jövedéki adószabályozás egy speciális területnek tekinthető a magyar adórendszerben, mivel minden egyes jövedéki termékre külön szabályozás és adómérték alkalmazás van érvényben. Mivel nagyon szerteágazó ez a szakterület, a dolgozatban fő témaként kiemeltem az alkoholtermékeket, a sört és a bort, amelyek engedélyezése és adóztatása mindhárom termékkör tekintetében eltérő szabályozáson alapszik. E három termék meghatározó szerepet tölt be a NAV Zala Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága számára. Ezt bizonyítva az adóraktárak számának alakulását Zala megyére vonatkozóan dolgozatom 4.2. fejezetében táblázattal szemléltetem 2009. és 2013. viszonylatában. Az első két fejezetben az adózás és a jövedéki adózás kialakulásának főbb állomásait mutatom be, mivel ezeknek meghatározó szerepük volt a történelem során, hogy a mai szigorú és egyben biztonságot nyújtó jövedéki adórendszer létrejöjjön. Az alkoholtermék, a sör és a bor termékkörein keresztül mutatom be külön fejezetekre taglalva az engedélyezés feltételeit ide értve az adóraktár által nyújtandó jövedéki biztosítékot, a jelenleg alkalmazandó adómértékeket és a veszteségnormák %-os mértékét. Az adómértékek alakulását 5 évre visszamenőleg táblázat segítségével ismertetem. Minden terméknél meghatározó szerepe van a jövedéki szabályozás által biztosított adómentes falhasználásnak is. Az alkoholtermékek tekintetében speciális szabályok vonatkoznak a bérfőzésre és a magánfőzésre. A NAV Zala Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságon eltöltött időszak alatt alkalmam nyílt személyesen is végigkísérni egy bérfőzést végző szeszfőzde párlat előállításának és elszámolásának menetét, melyet esettanulmányként építettem bele a dolgozatomba. A sör előállítást végző gazdálkodók száma mára jelentősen csökkent. Az adómérték kiszámításánál változás történt a 2010. év végéig hektoliterenkénti Plató-fokban (Ft/Hlb) határozta meg, melyet leváltott a jelenleg alkalmazandó a hektoliterenkénti tényleges alkoholfok (Ft/Hlf). A bor termékkör meghatározásában is speciális, mert két alapanyagában eltérő terméket von egy fogalom alá, e szerint külön csoportba tartozónak tekinti a szőlőbort és az egyéb bort. Ezen termékek előállításához más-más típusú adóraktári engedély szükséges. Így a szőlőbor előállítása egyszerűsített adóraktári engedéllyel történhet, az utóbbi pedig boradóraktár engedéllyel. Úgy gondolom, hogy a dolgozat írása során sikerült eljutnom célomhoz, mely az volt, hogy bemutassam a jövedéki szakterület egy fontos része az adózásnak és ez a szigorú szabályozás fenntartása szükséges a következő években is. Az átfogó és széles területnek köszönhetően nagyon sok érdekességet rejt magában a jövedék. Tudásomat és ismereteimet fokozatosan sikerült elmélyítenem a szakdolgozat elkészítésével, hiszen rengeteg kutatómunkát és jogszabályi utánjárást vont maga után.
Institution
Budapest Business School
Kar
Zalaegerszeg Faculty of Business Administration
Department
Közszolgálati Intézeti Tanszék
Szak
Level of instruction
BSc course
Supervisors
Item Type: | Thesis |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | adó - adózás - adóügy, alkohol - szeszes ital, alkohol - szeszes ital, bor, jövedéki adó, jövedéki termék, sör |
Depositing User: | Users 45 not found. |
Date Deposited: | 10 Sep 2018 08:33 |
Last Modified: | 20 Apr 2022 12:41 |
URI: | https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/17610 |
Actions (login required)
View Item |