Vállalatok munkaerő toborzási és kiválasztási folyamatainak vizsgálata egy gyógyszergyár példáján keresztül

Gáspár Eszter (2018) Vállalatok munkaerő toborzási és kiválasztási folyamatainak vizsgálata egy gyógyszergyár példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of gáspár_eszter_2018máj_titkos.pdf] PDF
gáspár_eszter_2018máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témája vállalatok munkaerőtoborzási és kiválasztási folyamatainak vizsgálata egy gyógyszergyár példáján keresztül volt. Szakmai gyakorlatomat az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmendi Gyáregységénél töltöttem. Ennél a témánál nélkülözhetetlennek véltem a munkaerőtervezés folyamatainak ismertetését, valamint a záródolgozat végén a beilleszkedés és a beillesztés folyamatáról is szót ejtettem. A dolgozatomban részletekbe menően írtam a vállalatra jellemző információkat ezen szemszögből, valamint igyekeztem magáról a cégről is teljes körű képet nyújtani. Munkám során ismertettem az emberi erőforrás menedzsment fogalmait, céljait, valamint az összefüggéseket, ezután a témámnak választott toborzási és kiválasztási folyamatokkal foglalkoztam. Ezen folyamatokat vezettem végig a gyógyszergyár példáján. A megfelelő erőforrás biztosítása a legalapvetőbb folyamat egy vállalatnál, hiszen ez meghatározó erővel bíró eleme az Egis Gyógyszergyár Zrt. emberi erőforrás gazdálkodásának. A megfelelő erőforrás biztosításának célja, hogy a szükséges követelményeknek megfelelő tudású és számú jelentkező álljon rendelkezésre. A dolgozatomhoz felhasznált irodalmak átnézésekor megteremtődik az a vélemény, hogy az eredményes vállalatoknál, mint az Egis Gyógyszergyár Zrt., a személyi tevékenység az emberi erőforráshoz viszonyul. A vállalat dolgozóit elsőrangú erőforrásként veszik figyelembe. Valószínűleg ez a szemlélet is hozzájárult ahhoz, hogy az Egis egy vezető gyógyszergyártója legyen Magyarországnak. A cég toborzási folyamatáról az mondható el, hogy sok vállalat számára lehet példa. Minden évben részt vesznek állásbörzéken, illetve iskolai nyílt napokon is. A helyi szakközépiskolában gyógyszergyártó szakot indítottak, ahol a cég vezetői magas színvonalon adják át a jövő nemzedékének tudásukat. A vállalatnál történő kiválasztási folyamat, valamint az interjúztatás folyamata ugyancsak példamutató. Az Egis nem alkalmaz különösebb stratégiát ezen területen. Az alapvető követelményeken túl a pozitív kisugárzást, a jó gondolkodást, valamint a logikát tartják fontosnak. A vállalatnál szerzett információm és a HR menedzser mellett töltött munkám alapján elmondhatom, hogy az Egis Gyógyszergyár Zrt.-nél gyorsan és határozott lépésekkel történik mind a toborzási, mind a kiválasztási folyamat is. Kiemelendő, hogy a vállalat nagy figyelmet fordít arra, hogy emberközpontú cég legyen. Bízom abban, hogy munkám során sikerült megismertetnem Önökkel az emberi erőforrás menedzsment ezen területeit.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola (a GKZ 2015-ig keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közgazdasági és Módszertani Intézeti Osztály

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Halász Imre, Dr.
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanár

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: emberi erőforrás menedzsment - humán erőforrás menedzsment - HRM, munkaerő toborzás - munkaerő-felvétel, kiválasztás, munkaerő toborzás - munkaerő-felvétel, beilleszkedés, EGIS Gyógyszergyár Nyrt. (Budapest), emberi erőforrás - munkaerő - humán erőforrás - HR
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 45 nem található.
Dátum: 04 Jún 2018 14:47
Utolsó módosítás: 27 Ápr 2022 12:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet